Як харчуватися при захворюваннях печінки: Дозволені і заборонені продукти
Захворювання печінки потребує комплексного лікування. Запорукою здорової печінки є правильне і здорове харчування
Для того, аби бути здоровим, слід виключити деякі продукти з раціону та переглянути меню, передає Depo.ua.
Особливості дієти при захворюваннях печінки
Людям, які мають проблеми з печінкою та жовчовивідними протоками, рекомендують дієтичний стіл №5. Головними показаннями для його призначення є цироз печінки, гострий і хронічний гепатит, хронічний холецистит, інтоксикація та жовчнокам'яна хвороба.
Харчування при захворюваннях печінки повинне відновлювати здатність організму переробляти токсини і нормалізувати процеси утворення жовчі. Лікувальна дієта №5 передбачає:
-
часті прийоми їжі невеликими порціями — 4-5 разів на день;
-
виключення голодування, холодних страв і напоїв з раціону — дозволяється лише тепла їжа;
-
вживання клітковини, пектинів і великої кількості рідини;
-
виключення з раціону жирних сортів м'яса і риби, а також вершкового масла;
-
заборона вживання продуктів, що подразнюють слизову оболонку шлунку та кишківника— приправи, алкоголь, гострі страви, кислі продукти;
-
виключення з раціону смажених страв — продукти можна тільки варити, запікати або тушкувати;
-
обмеження на вживання солі — до 10 г на день.
Продукти, які заборонено їсти при захворюваннях печінки
При цирозі печінки, хронічному холециститі або інтоксикації не можна вживати продукти, багаті пуринами, щавелевою кислотою, жирами і холестерином, оскільки вони подразнюють пошкоджені тканини. Щоб не підвищувати навантаження на печінку, рекомендується виключити:
-
жирні сорти м'яса, риби;
-
смажені і гострі страви;
-
копчені продукти;
-
газовані напої, какао;
-
морозиво, шоколад, випічку;
-
алкогольні напої;
-
печінку і мізки;
-
бобові, гриби, шпинат, щавель, цибулю;
-
прянощі, оцет, консерви.
Які продукти можна їсти при захворюваннях печінки
Попри жорсткі обмеження в раціоні при захворюваннях печінки, є низка продуктів, які можна і навіть потрібно вживати для якнайшвидшого одужання. До них відносяться:
-
пшеничний і житній хліб, печиво з нездібного тіста;
-
фруктові та ягідні некислі соки, компоти, кисіль, неміцний чай і каву з молоком, відвар шипшини;
-
м'ясні страви з курятини, індички чи нежирної яловичини — їх потрібно запікати або варити, але в жодному разі не смажити;
-
нежирні сорти риби — щука, судак, сріблястий хек, які потрібно варити або готувати на пару;
-
розсипчасті та в'язкі каші (за винятком пшоняної) — чудово підходять для щоденного раціону гречка та вівсянка, можна вживати рис без солі;
-
макаронні вироби з борошна вищого ґатунку і страви з них — запіканки, супи, гарніри;
-
молочні продукти дозволені в невеликій кількості — це може бути молоко з чаєм, молоко згущене й сухе, знежирений сир, нежирна сметана і сир;
-
яйця — не більше одного на день у відвареному вигляді або у стравах.
-
різні види овочів і зелені, краще — термічно оброблені, в невеликій кількості можна некислу квашену капусту, але не частіше, ніж раз на тиждень.
-
некислі фрукти та ягоди;
-
цукор, варення, мед.
Приблизне меню на день при захворюваннях печінки
Меню при дотриманні дієти №5 скласти досить просто, головне — в жодному разі не вживати заборонені продукти.
Сніданок (на вибір):
-
вівсянка на воді та чай з молоком;
-
білковий омлет і некислий компот;
-
нежирний сир і ягідний сік.
Перекус (на вибір):
-
салат з відварних овочів;
-
скибочка підсушеного хліба;
-
банан.
Обід (на вибір):
-
макарони або гречка з відвареною яловичиною або курячим філе;
-
овочевий суп, відварна нежирна риба, пюре з броколі;
-
картопляна запіканка з індичкою або рис з овочами та курячими грудками.
Полудень: чай і рисовий пудинг
Вечеря (на вибір):
-
біла риба на пару;
-
сирна запіканка;
-
перлова каша з овочами;
-
молочна каша.
Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, як перелаштувати організм на холодну погоду.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя