Історія на тарілці: Рецепт лагмана
Лагман – це традиційна страва східної кухні із додаванням локшини. Ароматна і поживна, вона відома у казахській, афганській, таджицькій кухнях, а останнім часом набирає популярність і в європейських країнах
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як так сталося, що вони з'явилися.
Про походження лагмана існує одна цікава легенда, яка переносить нас у древній Китай. Згідно з нею, на перехресті зустрілися три подорожні. Кожен йшов своєю дорогою, кожен мав свою мрію. Та у них всіх було дещо спільне: усі троє були дуже голодні. У кожного було із собою кілька продуктів, та ніхто не знав, що він може приготувати зі своїх наїдків. І тому трійця вирішила з'єднати свою провізію і приготувати одну страву на всіх.
У першого подорожнього було трохи м'яса і борошна, в іншого - глибока пательня і вода, у третього - трохи овочів і приправ. Вони розвели багаття і, об’єднавши усі інгредієнти, приготували перший у світі лагман.
І саме тоді повз подорожніх проїжджав екіпаж китайського імператора. Його привабив приємний запах, і імператор приєднався до подорожніх. Страва настільки припала йому до смаку, що наказав готувати цю страву в кожному китайському домі.
Сама назва "лагман" перекладається як "розтягнуте тісто", адже для приготування справжнього лагмана використовують виключно локшину домашнього приготування. І хоча варіацій страви тисячі, а кожна родина, що полюбляє лагман, має власний рецепт його приготування, одне залишається незмінним: готують лагман традиційно у казані.
А якщо вас цікавлять історії та рецепти інших рідких страв, погляньте на спосіб приготування сирного супу та історію його винайдення.
Рецепт класичного лагмана
Інгрідієнти для приготування лагмана:
- Яловичина - 600 г
- Картопля - 200 г
- Перець болгарський - 50 г
- Морква - 80 г
- Редька (за бажанням) - 50 г
- Цибуля ріпчаста - 50 г
- Часник - 10 г (2-3 зубчики)
- Томатна паста - 40 г
- або свіжі помідори - 3-4 шт.
- Перець мелений (чорний і червоний) - 0,25 ч. ложки (за смаком)
- Сіль за смаком
- Бульйон м'ясний або вода - 1 л (за смаком)
- Масло рослинне (або жир) - 30 г
- Зелень (для подачі) - 2 ст. ложки (за смаком)
Для тіста:
- Борошно пшеничне - 300 г
- Яйця - 2 шт.
- Вода - 100 г
Як приготувати лагман
-
Спочатку приготуємо локшину. Змішайте борошно, яйця та воду і замісіть прісне тісто.
-
Тісто розкатайте до стану тонкої пластини (десь зо 2 мм завтовшки), згорніть рулетиком і наріжте тонкою довгою локшиною.
-
Закип'ятіть 2 л води, додайте чайну ложку солі, опустіть в окрім локшину і варіть до готовності 3-4 хвилини.
-
Готову локшину відкиньте на дуршляк.
-
Для приготування соусу наріжте м’ясо дрібними шматочками та посоліть.
-
Очистіть моркву та цибулю. Наріжте соломкою та кубиками відповідною Те ж саме зробіть із редькою та солодким перцем.
-
Очистіть та поріжте кубиками картоплю.
-
Дрібно порубайте очищені зубчики часнику
-
Розігрійте пательню або казанок, додайте туди рослинне масло. Викладіть м'ясо.
-
Обсмажуйте на середньому вогні, помішуючи, до утворення рум'яної скоринки (10-15 хвилин).
-
Потім до м'яса додайте моркву, цибулю, солодкий перець. Смажте ще 8-10 хвилин, періодично помішуючи.
-
Викладіть все у казанок. Потім додайте картоплю, нарізану брусочками, дрібно рубаний часник, томатну пасту або нарізані свіжі помідори. Заправте чорним і червоним меленим перцем, сіллю.
-
Залийте водою або бульйоном і тушкуйте ваджу (м'ясний соус з овочами) на слабкому вогні до готовності, 30-50 хв.
-
Для подачі лагмана локшину підігрівають, опустивши в гарячу воду, і викладають в глибоку тарілку. Заливають локшину приготованим м'ясним соусом (як бульйоном) і посипають лагман рубаною зеленню.
Смачного!
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя