Історія на тарілці: Рецепт сирного супу

Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день супу, а однією з найсмачніших та найпопулярніших перших страв залишається сирний суп

Марія Зайчик
Журналіст відділу «Життя»
Історія на тарілці: Рецепт сирного супу…

Саме слово suppa у перекладі з латини означає хліб, розмочений у відварі чи бульоні. І цей вид їжі знайомий людству з доісторичних часів. Різноманітні перші страви залишаються у тренді вже багато століть – відтоді, як був винайдений міцний посуд. А от сирний суп почали активно готувати лише у XX столітті. 

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як так сталося, що вони з'явилися.

Про те коли і ким було приготовано перший в історії сирний суп, достеменно невідомо. Сперечаються навіть про країну його походження.

Рецепт набув поширення і популярності завдяки французьким кулінарам, і цілком ймовірно, що саме французькі гурмани вирішили додавати сир в киплячий бульйон, що надає супу густоти та вершкового аромату.

Втім, традиції додавати сир в суп існували у багатьох народів. Найлегше розчиняється у воді бринза, тому можна припустити, що саме вона була основним компонентом перших сирних супів. Так, в Словаччині в воді розчиняли бринзу, і в отриманому "бульйоні" варили домашню локшину. Суп заправляли свинячим салом і солодким перцем. Чехи варили сирний суп трохи інакше, додаючи нарізану бринзу в уже готовий суп з локшиною.

Дехто приписує авторство сирного супу швейцарцям, що в 1911 році винайшли технологію плавлення сиру при низькій температурі, яка дозволяла уникнути розшарування продукту. Це значно збагатило кулінарію, зокрема з'явилося багато варіантів сирних супів. На відміну від інших різновидів сиру, плавлені сирки легко розчиняються у воді, перетворюючись в однорідну ароматну масу. Втім, вже у 1893-му був опублікований рецепт сирного супу по-мексиканськи – у ті часи в Іспанії та частині іспаномовної Латинської Америки страва була вельми модною. 

Як приготувати сирний суп?

Для приготування цієї страви в якості рідини-основи можна використовувати воду, овочевий бульйон, курячий бульйон, цибулевий або трав'яний відвар (як це часто роблять у специфічній прованській кухні).

Сирний суп по-французьки із куркою


Інгредієнтидля сирного супу:

  • Куряче філе – 500 г
  • Плавлений сир– 200 г
  • Картопля – 400 г
  • Цибуля – 200 г
  • Морква – 180 г
  • Вершкове масло
  • Сіль за смаком
  • Суміш перців
  • Зелень
  • Лавровий Лист – 3 шт.
  • Грінки
  • Чорний перець горошком – 2 штуки
     

Як приготувати сирний суп з куркою
 

1. У каструлю на 3 літри покласти м'ясо і налити води. Щойно бульйон почне кипіти, додати 1 чайну ложку солі, перець горошком, лаврові листи. Варити від моменту закипання 20 хвилин. М'ясо вийняти.

2. Картоплю почистити і нарізати кубиками. Цибулю нарізати кубиками. Моркву натерти на тертці. М'ясо порізати невеликими шматочками. Плавлений сир натерти на тертці або порізати кубиками.

3. У киплячий бульйон додати картоплю та плавлений сир.

4. У цей час зробити слабку засмажку на вершковому маслі. Спочатку покласти цибулю, потім моркву. Злегка посолити і поперчити. Готову засмажку додати в суп і варити ще 5-7 хвилин.

5. Потім додати порізане м'ясо. Варити 3-4 хвилини, добре перемішати і вимкнути вогонь.

6. Перед подачею посипати зеленню. За бажанням подавати з грінками.

грибний сирний суп

 

Сирний суп з грибами


Інгредієнти для сирного супу з грибами:

  • Цибуля – 200 г

  • Свіжі печериці – 500 г

  • Петрушка
  • Вершкове масло – 30 г
  • Сіль за смаком
  • Рослинна олія – 50 мл
  • Вода – 1,5 л
  • Батон – 200 г
  • Плавлений сир-200 г
     

Як приготувати сирний суп з грибами


1. Розігріваємо пательню, наливаємо на неї трохи рослинної олії. Кладемо дрібно нарізану цибулю, залишаємо на пару хвилин.

2. Далі додаємо нарізані печериці. Готуємо 15-20 хвилин на повільному вогні. Додаємо сіль за смаком.

3. У цей час, наливаємо в каструлю 1,5 літра води, доводимо до кипіння і розчиняємо в ній плавлений сир, постійно помішуючи.

4. Готові печериці перекладаємо в каструлю з сирним бульйоном і даємо поваритися ще 2-3 хвилини на повільному вогні. Додаємо вершкового масла. Можна також додати ще солі. Знімаємо з вогню.

5. У цей час нарізаємо петрушку. Її можна додати відразу в каструлю або індивідуально в тарілки.
6. Для сухариків нарізаємо кубиками батон, кладемо на змащений олією лист або пательню, ставимо на 5-7 хвилин в розігріту духовку (200 градусів), після чого виймаємо і подаємо до столу разом з супом. Сухарики додаємо індивідуально в тарілки

Також подавати сирний суп можна зі смаженими часниковими або простими грінками, які спочатку викладаються на тарілку, а потім на них наливається суп. Прикрашати сирний суп можна ароматною зеленню, шматочками смажених печериць, перцем та карамелізованою цибулею, тощо. Смачного!

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme