Замість "понтів" - скорочення: Путін розпочав масштабну економію на ЧС-2018

За останній рік Росія майже на $1 млрд скоротила витрати на будівництво інфраструктури до ЧС-2018

Замість "понтів" - скорочення: Путін роз…

Нещодавне жеребкування групового раунду відбору до ЧС-2018 у Росії пройшло з розмахом. Путін з Блаттером запевняли, що мундіаль у Росії стане найкращим за останні роки, а у цей час хтось ламав голову, як скоротити фінансування так, щоб і відмити можна, і побудувати хоч з виду щось схоже на стадіони чи готелі. 

За останній рік фінансування об'єктів ЧС-2018 скоротилося на $700 млн. Мундіаль відбудеться 14 червня - 15 липня 2018 року в 11 містах Росії: Москва, Калінінград, Санкт-Петербург, Волгоград, Казань, Нижній Новгород, Самара, Саранськ, Ростов-на-Дону, Сочі і Єкатеринбург.

Проблем зі стадіонами, готелями та іншою інфраструктурою немає хіба що у Москві. Навіть у Санкт-Петербурзі досі не можуть добудувати стадіон, який почали зводити ще у 2007 році. 

Замість "понтів" - скорочення: Путін розпочав масштабну економію на ЧС-2018 - фото 1

Якщо у минулому році Росія витратила майже $1 млрд - 99% із запланованого, то у році теперішньому - 3,1%, а це близько $6 млн. 

Комісія Рахункової палати перевірила витрати Міненерго, Мінбуду, Мінкомзв'язку, Росавтодору, РЖД і Росдруку і з'ясувала, що по шести з восьми напрямків гроші взагалі не витрачалися. Представники Мінбуду і Міненерго пояснили виданню, що це пов'язано з перенесенням термінів будівництва і було узгоджено з урядом.

Самарська область і Мордовія відхиляються від параметрів фінансування, а ще кілька регіонів (Ростовська, та ж Самарська, Волгоградська і Нижегородська області) - від графіка фінансування проектно-вишукувальних робіт зі зведення та ремонту стадіонів. 

Але в уряді заспокоюють, мовляв, все йде за планом. Проте відхилення від графіку дивним чином співпало зі зменшенням цін на нафту та поглиблення російської економічної кризи. 

Рейтингове агентство Moody's у своєму новому дослідженні дійшло до висновку, що падіння цін на нафту, що відновилося, і подальше за цим ослаблення рубля стануть причинами поглиблення рецесії економіки Росії. А це зараз і в подальшому відобразиться і на фінансуванні об'єктів ЧС-2018.

У доповіді агентства наголошується, що ситуація з цінами на нафту і курсом національної валюти відкладе відновлення російської економіки в 2016 році. Агентство прогнозує, що в 2015 році спад економіки Росії складе 3%, а в 2016 році Росія зіткнеться з нульовим зростанням.

Втім, можливий вихід Ірану на нафтовий ринок може ще більше вдарити по Росії, економіка якої будується в основному на експорті газу та нафти. 

У цій ситуації матюки Лаврова найкраще описують ситуацію в країні. А що буде з ЧС-2018? Добудують та проведуть, от тільки повториться ситуація із ОІ-2014 у Сочі, коли в новеньких готелях не буде розеток, а на стадіонах безпека глядачів буде під сумнівом. 

Больше новостей о событиях в Украине и мире на Depo.ua

Все новости на одном канале в Google News

Следите за новостями в Телеграм

Подписывайтесь на нашу страницу Facebook

deneme