Як Путін нищить кримський спорт

За рік російська "влада" позбавила Крим професійного футболу, продовжує викачувати з півострова титулованих спортсменів, а інших кинула напризволяще

Як Путін нищить кримський спорт…

Пройшов рік після анексії Криму Росією. За цей час Путін перетворив півострів на військову базу з порожніми прилавками магазинів, відсутністю свободи слова, світовим невизнанням та страхом за власне життя. Відчув на собі всі переваги "руського міра" і кримський спорт.

Depo.ua пропонує поглянути на сучасну спортивну картину анексованого Криму

Футбол

До окупації на півострові з найпопулярнішою грою планети було все добре. У Пре'мєр-лізі України грали "Таврія" (перший чемпіон нашої держави) та "Севастополь". В Першій лізі досить комфортно себе почував армянський "Титан", а в аматорській першості грали аж 15 команд. Після березневого референдуму та встановлення "влади" Аксьонових та компанії, команди та кримських вболівальників довго годували обіцянками, що ці клуби в новому сезоні гратимуть відразу у Російській Прем'єр-лізі. Але лише дурень не розумів, що УЄФА та Федерація футболу України не дозволять росіянам порушити всі футбольні закони. "Таврія" та "Севастополь" дограли матчі української Прем'єр-ліги і припинили своє існування. Замість них були створені клуби "ТСК" (Сімферополь) та "СКЧФ" (Севастополь). Їх зареєстрували на материковій території Росії. Таким чином росіяни прагнули обійти норми статуту УЄФА, мовляв, клуби знаходяться не на анексованому півострові, який в світі не визнають частиною Росії, а на материку, тому про санкції УЄФА не може бути й мови.

Сімферопольський "ТСК" з триколором

Згодом "ТСК", "СКЧФ" та ялтинську "Перлину" попри великий страх багатьох російських олігархів, які утримують футбол, на Виконкомі РФС влітку прийняли в склад Союзу та заявили у Другу російську лігу, а також на Кубок. Але угар від цієї події розвіявся досить швидко. Команди майже на 100% складалися з нікому невідомих російських футболістів низького рівня, бо у світі кримські футболісти через невизнання анексії півострова мали українське футбольне громадянство, а у Другій лізі Росії участь легіонерів заборонена.

Далі були порожні стадіони на матчах, безгрошів'я "Перлини" та "СКЧФ", скарги ФФУ у ФІФА та УЄФА з проханням розібратися з Росією, постійні застереження УЄФА щодо санкцій та ін. Перше коло Другої ліги команди дограли, а 4 грудня УЄФА заборонив їм виступати в чемпіонаті Росії. Сам півострів перетворили на спеціальну зону, де розвитком футболу відтепер займатиметься УЄФА. 

На сьогоднішній день в Криму хочуть створити Кримську лігу з 8 професійних команд. Також планується юнацька першість з 16 клубів. Але зібрати їх не так вже й легко. На півострові поки що змогли знайти 7 команд, які готові грати в чемпіонаті, але і в них є відчутні проблеми з грошима. Спонсорів немає, а псевдовлада не поспішає втручатися. Вони не хочуть вкладати кошти у клуби та дитячо-юнацькі школи. Професія футболіста на півострові опинилася під загрозою. Деякі колишні молоді вихованці йдуть працювати таксистами або їдуть з Криму, а місцеві мешканці замість розвиненого футболу отримують дитячі турніри із серії "Кримський підсніжник".

Баскетбол

З баскетболом ситуація в Криму також погіршилася. Севастопольський "Муссон", який до анексії виступав у Вищій українській лізі, навесні 2014 року швидко знявся зі змагань, націлившись на російську першість. Новий сезон "Муссон" розпочав у російській Вищій лізі (третя за рангом в Росії), а також у Кубку Росії. Але кримські вболівальники, які раніше підтримували своїх хлопців, не побачили в команді жодного кримчанина. Все це через бажання Росії перехитрити міжнародні баскетбольні закони. Реакція ФІБА (міжнародна федерація баскетболу) на участь кримського, а значить, українського клубу в чемпіонаті Росії без дозволу України послідувала із запізненням.

Севастопольський "Муссон"

Не дивлячись на те, що українська федерація почала надсилати протести ще влітку 2014-го, у ФІБА лише у лютому 2015-го зазначили, що не давали дозволу на участь кримських клубів у російській першості, а також не дозволяли баскетбольній федерації Криму вступати у склад російської. Щоправда у Росії проігнорували ФІБА і 5 березня 2015 року стало відомо, що Федерація баскетболу Криму стала членом Російської федерації баскетболу. Тепер кримська федерація може отримати реєстрацію спочатку в Міністерстві спорту Росії, а потім на регіональному рівні. Також будуть зрозумілі об'єми фінансування з федерального бюджету. Українська баскетбольна Федерація також не здається, надсилає протести у ФІБА та ФІБА-Європа. Але в Україні розуміють, що цей процес не буде йти так швидко, як у випадку з футболом.

На сьогоднішній день в Криму проходить першість з баскетболу серед аматорів. Лише там кримський вболівальник може побачити земляків. "Муссон" продовжує виступати у третій за рангом лізі Росії. Клуб без кримчан жаліється на фінансову нестабільність. Десятки баскетбольних шкіл півострова не впевнені у власному майбутньому та не бачать перспектив для розвитку.

Інші види спорту

У березні 2014 року півострів відвідали зірки російського спорту, а нині політики. Зірка хокею В'ячеслав Фетисов запевнив, що в Криму відкриють велику кількість критих катків і створять потужну хокейну інфраструктуру. Відомий боксер Микола Валуєв обіцяв підтримати розвиток боксерських ДЮСШ, а Костянтин Цзю хотів створити на базі табору "Артек" дитячо-юнацькі спортивні академії. Але обіцянки були розраховані на недумаючий електорат, який перебував в угарі від російського триколору.

Розвиток хокею в Криму почався кілька років тому. У 2012 році була створена об'єднана хокейна ліга Криму. Після анексії півострова Федерація хокею Росії прийняла у свій склад Севастопольську федерацію і взялася за розвиток цього виду спорту лише на словах. На півострові обіцяли створити професійну команду. Але наразі нічого зроблено не було. Кримський чемпіонат так і залишається на любительському рівні, інфраструктури не побільшало, а грошей, щоб займатися цим видом спорту, у людей стає все менше і менше.

З боксом та іншими єдиноборствами в Криму також ніякого покращення. Відбуваються різноманітні турніри, чемпіонати Криму. Ще й сімферопольський боксер Олександр Усик виявився українським патріотом. Справжня біда...

Перехід від професійного до аматорського рівня пережив і кримський волейбол. У чоловічому чемпіонаті України півострів представляв клуб "Кримсода" з міста Красноперекопськ. Клуб був досить відомий своїми досягненнями: чотириразовий срібний призер, двічі фіналіст Кубка та учасник єврокубків. Сьогодні "Кримсода" є лідером першості Криму.

Волейбольний клуб "Кримсода"

Жіноча команда "Керкінітіда" з Євпаторії була середняком української першості. Після анексії, як і "Кримсода", дуже хотіла грати у чемпіонаті Росії, але знайти гроші та отримати відповідний дозвіл від Всеросійської федерації волейболу не вдалося. Там відмовили, зазначивши, що складно говорити про появу кримських команд у чемпіонаті Росії, мовляв, не вистачає спортсменів та погана інфраструктура.

Зрадники

Чемпіонка Європи з метання списа Віра Ребрик з Ялти отримала російський паспорт у травні 2014 року. Севастопольський яхтсмен Олексій Борисов, олімпійський чемпіон Пекіна-2008 зі стрільби з гвинтівки Артур Айвазян родом з Єревану, що мешкає у Сімферополі, кримський важкоатлет Артем Іванов.... У квітні 2014 голова постійної комісії Державної ради з питань освіти, науки, у справах молоді та спорту АРК Валерій Косарєв говорив, що російське громадянство отримають близько 170 спортсменів з півострова.

У серпні відразу п'ятеро кримських стрілків дебютували в чемпіонаті Росії - Айвазян, Прянішніков, Каспер, Клименко і 20-річний Олексій Сидоренко.

Віра Ребрик

В травні Віра Ребрик взяла участь у командному чемпіонаті Росії в Адлері. Після цього послідувала заборона і жорстка позиція ФЛАУ (Федерація легкої атлетики України). За "анексію" Ребрик росіянам запропонували сплатити гроші. Без них спортсменка в найближчі роки не зможе брати участь у змаганнях під триколором. За правилами міжнародної Федерації карантин після переходу спортсмена в іншу національну збірну складає від 1 до 3 років. Якщо ФЛАУ поскаржиться - Ребрик не виступатиме. Переговори тривали досить довго, але росіяни погодилися сплатити $150 тис за спортсменку, а також планують викупити ще 9 атлетів: жителів Ялти Рустема Дремджі (метання списа) та Євгена Семененка (потрійний стрибок), метальника молота з Сак Олексія Сокирського, бігунів на різні дистанції з Євпаторії, Севастополя і Сімферополя Руслана Перестюка, Олександра Тарадіна, Ксенію Савіну, Анастасію Бондар, Фуада Фаржані і бігунку на 3000 м. з перешкодами Валерію Мару з Сімферополя.

Після отримання компенсації українська федерація надішле в міжнародну дозвіл на спрощену процедуру зміни громадянства.

Через ці баталії кримські легкоатлети вже пропустили велику кількість турнірів, наприклад, березневий ЧЄ у Празі. А попереду чемпіонат світу з легкої атлетики-2015, який відбудеться у серпні. І там росіянам дуже потрібна саме кримчанка Ребрик, тому гроші ФЛАУ будуть сплачені.

У схожій з Ребрик ситуації опинилася й українська "олімпійка", чемпіонка з віндсерфінгу Ольга Масливець. Її українська федерація з парусного спорту оцінила у 100 тис. євро. Спортсменка встигла у вересні виграти чемпіонат Росії. Наприкінці 2014 року під триколором у Китаї посісти друге місце на етапі Кубку світу, а у 2015 році фінішувати третьою в Майамі. Чоловік Масливець - Максим Оберемко, який виступає у тому ж класі, що й дружина - RS:X, у складі збірної Росії здобув путівку на Олімпіаду-2016. Спортивне подружжя мешкає в Євпаторії.

На початку березня кримчанка Любов Бєлякова стала чемпіонкою Росії з кікбоксингу, але її зміна громадянства не дуже афішувалася. Беруть участь у російських першостях та Кубках з різних видів спорту й інші кримські спортсмени: пловці, борці, тенісисти... І залишається лише здогадуватися, чому Україна не боролася за них, або, хто отримав за них гроші, якщо такі пропозиції були.

Висновок

Звичайно, до зрадників додалися не тільки вихідці з Криму. Взяти хоча б чемпіонку світу з шахів, львів'янку Катерину Лагно, а також чемпіонку світу з сучасного п'ятиборства Ганну Буряк. Вони одними з перших отримали російський паспорт.

Але не дивлячись на такі втрати, можна привести приклад двох кримчан - олімпійського чемпіона Лондона-2012 з боксу, а нині інтерконтинентального чемпіона WBO Олександра Усика та чемпіонку світу з художньої гімнастики Ганну Різатдінову. Спортсмени родом із Сімферополя, але не зрадили Україну навіть за великі гроші.

Пройшов рік після анексії. Кримський спорт потроху починає занепадати. Росія викачала з півострова потрібних їй спортсменів, а місцевий спорт кинула напризволяще. На півострові немає професійного футболу, хокею, волейболу... Грошей на розвиток інших видів спорту також бракує. Щоправда улюблені байкери Путіна "Нічні вовки" під Севастополем розвиватимуть мотокрос - будуватимуть нову трасу. Тепер кримчани побачили справжню ціну "Кримнашу", але повернути час назад вже не так просто, як піти на псевдореферендум.  

Больше новостей о событиях в Украине и мире на Depo.ua

Все новости на одном канале в Google News

Следите за новостями в Телеграм

Подписывайтесь на нашу страницу Facebook

deneme