Як Порошенко став фаном «Динамо»

Президент України Петро Порошенко разом з бійцями АТО вболівав за "Динамо" в матчі з "Евертоном"

Як Порошенко став фаном «Динамо»…

Київське "Динамо" можна назвати улюбленим клубом більшості президентів України. Перший президент нашої держави Леонід Кравчук вболіває за киян ще з радянських часів. Свого часу він став головою опікунської ради клубу. Леонід Кучма у часи свого президентства був частим гостем на матчах "динамівців". Рідше, але також відвідував домашні поєдинки "біло-синіх" і Віктор Ющенко. Лише Віктор Янукович був прихильником донецького "Шахтаря" через давні стосунки з Рінатом Ахметовим. Тепер повболівати за "Динамо" прийшов на стадіон і чинний президент України Петро Порошенко. 


Порошенко і спорт

П'ятий президент України не має давніх стосунків зі спортом. На початку 2000-х він не дуже довго був почесним президентом вінницького футбольного клубу "Нива". Порошенка кілька років тому пов'язували з вінницьким хокейним клубом "Гайдамаки". Тоді хокеїстам надійшла фінансова допомога з його фонду, але клуб не зміг здолати кризу. Серйозний зв'язок зі спортивним, а найбільше - футбольним життям України, для лідера держави розпочався під час Революції Гідності і, судячи з усього, продовжуватиметься ще досить довго. 

Під час Євромайдану, подій на Банковій та Грушевського, Петро Порошенко хвалив ультрас різних клубів та обіцяв відремонтувати бруківку і колонаду стадіону "Динамо" імені Валерія Лобановського, яка була пошкоджена внаслідок боїв українців з "Беркутом". Все було зроблено, але офіційної інформації про те, хто саме оплатив ремонт, досі немає. Згодом Порошенко виголосив промову на заході з нагоди 12-ї річниці смерті Валерія Лобановського. 

У листопаді 2014, напередодні зустрічі з президентом УЄФА Мішелем Платіні щодо майбутнього кримського футболу, який на той час був "анексований" Росією, Порошенко вночі приїхав до ультрас, які мітингували у центрі Києва, та пообіцяв не здавати кримський футбол.  

Після цього позиція України щодо Криму була жорсткою, а кримським клубам на грудневому Виконкомі УЄФА заборонили участь в чемпіонаті Росії з 1 січня 2015 року. 

На матчі "Динамо" з "Евертоном" телекамери показали Порошенка поруч з військовими. 

Чому Порошенко зацікавився футболом та спортом

Для будь-якого політика футбол - це великий майданчик для піару. І в любові Порошенка до цієї гри немає нічого поганого навіть у тому випадку, якщо це звичайна реклама. На даний момент, взявши участь у захисті українських інтересів у питанні кримського футболу, Порошенко заробив собі певні очки, а також показав себе справжнім лідером держави, яка захищає своє.

Знаходячись поруч з військовими на трибунах вщент забитого "Олімпійського" на матчі 1/8 фіналу Ліги Європи з "Евертоном", до якого була прикута увага всієї України, Порошенко вчергове продемонстрував свою повагу не тільки до військових, а також до українських ультрас, бо велика кількість фанів воює за Україну в зоні АТО. Сьогодні військові та ультрас - це гордість і рушійна патріотична сила українського суспільства. Фани асоціюються з воїнами, волонтерами, силою, опорою та захистом. Увага до військових з боку Порошенка ще більше піднімає імідж армії, яка захищає незалежність держави. І президент як ніхто це розуміє.

Враховуючи те, що "Динамо" впевнено перемогло 5:2 і пройшло в 1/4 фіналу єврокубку, більшість журналістів зробить висновок, що Порошенка треба кликати на футбол і в майбутньому. Про це напишуть у газетах, скажуть по ТБ. Також президент активно висвітлював свій похід на футбол у соцмережах, фотографуючись з воїнами. Всі ці незначні на перший погляд речі також впливають на рейтинг політика, так само, як і заяви про бойкот ЧС-2018 у Росії. Крім футболу Порошенко демонструє увагу до успіхів інших спортсменів. Наприклад, він привітав українську біатлоністку Валентину Семеренко із "золотом" чемпіонату світу. 

Футбол, як можливість поговорити про політику

Не секрет, що під час важливого футбольного матчу у президентській ложі збирається багато ВІПів. Наприклад, вчора на матчі були Кравчук, Кличко, Павелко, Шевченко брати Суркіси та інші. Дуже часто футбол дає можливість поговорити про політику та майбутнє держави, вирішити певні справи.

А як же "Шахтар"?

Власник донеччан Рінат Ахметов наразі має не досить гарний імідж в Україні. Олігарха пов'язують з Януковичем, "Сім'єю", і навіть закидають Ахметову підтримку сепаратизму. А як про це не подумати, якщо навіть багаторічний прес-аташе "Шахтаря" Мармазов публічно зізнався у підтримці "ДНР", щоправда, пішовши з команди. Поява Порошенка на матчах "гірників" може спровокувати велику кількість зайвих домислів. Але, можливо, в майбутньому потрібно зробити навіть такий крок, щоб показати єдність українського суспільства. Всі непотрібні розмови легко можна перекреслити фактами участі ультрас "Шахтаря" у війні з російсько-терористичними військами на Донбасі. Футбол завжди буде майданчиком для власного піару, але це також інструмент, який здатен об'єднати націю. Цей інструмент лише потрібно використати з розумом.

Больше новостей о событиях в Украине и мире на Depo.ua

Все новости на одном канале в Google News

Следите за новостями в Телеграм

Подписывайтесь на нашу страницу Facebook

deneme