Як "квиткова мафія" наживається на українцях

Матчі збірної України, єврокубки та навіть поєдинки Прем'єр-ліги - можливсіть підзаробити для недобросовісних футбольних спекулянтів. Історія з квитками на матч "Динамо" - "Фіорентина" стала черговим підтвердженням сили "квиткової мафії"

Як "квиткова мафія" наживається на украї…

Першого квітня у продажі з'явилися квитки на матч чвертьфіналу Ліги Європи "Динамо" - "Фіорентина". Шалені черги біля кас, велика кількість бажаючих придбати квитки онлайн та сайт "Олімпійського", який не витримував навантажень та банально "падав", незадоволені вболівальники, яким доводилося стояти у чергах по 5 годин. В підсумку на "Олімпійському" швидко призупинили продаж квитків онлайн, а в касах залишилися "тікети" лише по 400 гривень. Фани плюнули на це діло, ажіотаж спав, а спекулянти, яким чомусь знову пощастило скупити велику частину квитків вже активно торгують їх в інтернеті за шалені гроші. Все це вже звична картина для футбольніх поєдинків такого калібру в Україні, а особливо в Києві. 

Позиція "Олімпійського"

У прес-службі НСК "Олімпійський" пояснюють нестабільність роботи системи онлайн-продажу квитків діяльністю хакерів, які навмисно зламали систему. Проте, там не пояснюють, чому велика кількість квитків опинилася в руках спекулянтів. 

"У зв'язку з великою кількістю звернень щодо черг у касах на Троїцької площі, збоїв системи щодо купівлі квитків он-лайн, що виникли 02 квітня 2015 року, керівництво Державного підприємства "Національний спортивний комплекс "Олімпійський" та Футбольного клубу "Динамо" (Київ) повідомляє: наразі відбувається велика кількість хакерських нападів на сайт, тому, заради запобігання шахрайства, он-лайн продаж квитків тимчасово призупинена. Зважаючи на це, співробітники НСК "Олімпійський" роблять все можливе аби усунути ці тимчасові технічні складнощі, що виникли", - каже прес-служба. 

Система "Олімпійського" впала 2 квітня. Сьогодні купити квитки онлайн й досі неможливо, так само, як і через Приват 24. 

Згодом у ЗМІ з'явилася інформація, що НСК "Олімпійський" не продовжив договір на технічну підтримку онлайн-сервісу з продажу квитків.

Представники "Олімпійського" розповіли нам, що велика кількість квитків у продаж ще не надійшла. Зроблено це задля боротьби із спекулянтами. Ці квитки з'являться в продажу трішки пізніше.

Позиція "Динамо"

Віце-президент "Динамо" Сергій Семененко перекинув усю вину на керівництво "Олімпійського": "Реалізацією, в тому числі і через інтернет, займається "Олімпійський". Тому з усіма питаннями по хакерам і перекупникам розбиралися на стадіоні".

Як працює "квиткова мафія"

Наразі на всім відомих "барахолках", в соцмережах та інших інтернет-ресурсах квитки продаються навіть активніше, ніж у касах, але за завищеними цінами. Наприклад, квитки за 400 гривень торгують по 650-800. Квитки за 150 - по 250. Інколи вартість дотягують навіть до 1000 гривень. 

Існує декілька схем, які використовують футбольні спекулянти.

Схема 1: Тут не обходиться без зв'язків із співробітниками ФФУ, "Динамо" Київ або інших дружніх структур. Спекулянти дістають безкоштовні квитки, які "Динамо" надає для співробітників. Такі квитки отримує і ФФУ, а також спонсори. Співробітники, отримавши такий квиток, можуть робити з ним все, що завгодно. 

У "Динамо" відмовилися говорити з нами на цю тему сказавши лише, що таких випадків не знають. 

У ФФУ запрошення на матч через власні зв'язки дістати досить легко. На умовах анонімності один із співробітників ФФУ розказав нам, що Федерація отримує кілька десятків запрошень. Серед працівників є й такі, котрі, діставши квиток, продають його в інтернеті за номінальною вартістю. Керівники відділів можуть роздавати "тікети", які ніхто не взяв, власним родичам. 

Схема 2:

Спекулянти заздалегідь готуються до старту продажу квитків у касах. Вони формують черги із самого ранку. Людина, яка хоч раз у житті стояла в чергах до кас "Олімпійського" на матчі калібру "Динамо" - "Фіорентина" могла побачити, що із самого ранку, приїхавши навіть о годині 6 під касу, там вже сформована велика черга. Перші людей 20-30 в ній - спекулянти. Як правило вони сформовані у певні групи, де є свій керівник. Він, як правило, видає гроші та керує купівлею квитків. Спекулянти скуповують квитки секторами, кожен бере по 2-3 квитки у руки, щоб не сильно привертати увагу. Як правило, після одного заходу спекулянт здає квитки керівнику та знову йде у чергу. За таким принципом вже за день "квиткова мафія" скуповує усі найпопулярніші категорії "тікетів", а звичайні вболівальники через брак часу ( через спекулянтів у черзі доводиться стояти інколи і по 5 годин) не можуть придбати квиток.

Схема 3: 

Онлайн-продаж квитків, теоретично, має звести нанівець зусилля "квиткової мафії", оскільки кожна людина може сама обрати місце, замовивши квиток без черги. Але на парктиці виходить так, що навіть ті, кому пощастило замовити квиток на матч "Динамо" - "Фіорентина" онлайн мають вистояти у черзі, щоб обміняти онлайн "тікет" на звичайний. А через збої у системі деякі фани змушені були по кілька годин очікувати підтвердження купівлі квитка. 

Але і тут "квиткова мафія" отримує перемогу над людьми. Спекулянти так само активно скуповують квитки онлайн. Саме через їх набіг і лягла система "Олімпійського". Після купівлі таких квитків вони так само активно торгують їх через інтернет. 

Скільки заробляють

Дохід "Динамо" від аншлагу на трибунах під час матчу з "Евертоном" сягнув 8 млн гривень. "Квиткова мафія", яка перепродає значну частину квитків на такі поєдинки, може заробляти близько 1 млн гривень.

Як боротися

Відповідальність за відсутність боротьби зі спекулянтами лежить на керівництві "Динамо" та "Олімпійського". Київський клуб міг би відкрити більше кас для продажу квитків. Наприклад, свого часу у донецького "Шахтаря" точок продажу було близько 350 по всій Донецькій області. Квитки ж на "Динамо" можна придбати онлайн та платіжних терміналах, але більшість вболівальників купують їх саме у касі. Оскільки вона одна, клуб створює додаткові умови для спекулянтів, які "видавлюють" бажаючих подивитися футбол.

 

 

 

Больше новостей о событиях в Украине и мире на Depo.ua

Все новости на одном канале в Google News

Следите за новостями в Телеграм

Подписывайтесь на нашу страницу Facebook

deneme