Скандал Блаттера-Платіні: Хто тепер може відібрати ЧС-2018 у Росії

Після того, як президент УЄФА і головний претендент на посаду очільника ФІФА Платіні разом із власником омріяного крісла Блаттером був вигнаний з футболу на 8 років, боротьба за ФІФА точитиметься між арабами, "блаттерівцями" та європейцем

Скандал Блаттера-Платіні: Хто тепер може…

У світовому футболі триває перерозподіл сфер впливу. У той час, поки швейцарська прокуратура та ФБР розслідують корупцію у ФІФА, "копаючи" під Блаттера і ЧС-2018 у Росії та ЧС-2022 у Катарі, комітет з етики ФІФА "топить" головного європейського лідера - президента УЄФА Мішеля Платіні.

Топить з подачі Блаттера і людей, які за ним стоять. Відсторонення Платіні від футбольної діяльності через дивні 2 млн франків (за що саме відсторонили читайте тут) було вигідне кільком сторонам, а саме - Росії та "арабській коаліції".

Покарання Платіні і Блаттера відстороненням від футбольної діяльності на 8 років б'є лише по Платіні. Оскільки 79-річний Йозеф і без того вже завершив футбольну кар'єру. А от 60-річний Платіні міг стати головним гравцем у світовому футболі. 

У кулуарах УЄФА існувала інформація, що Платіні грає на стороні Заходу і після приходу до влади у ФІФА після виборів у лютому 2016-го готовий взятися за російський ЧС-2018 - перенести його до іншої країни. Автор цього матеріалу не дуже у це вірить, оскільки УЄФА "проковтнув" анексію Криму (заборона кримським клубам грати у чемпіонаті Росії - всеодно що погладити монстра проти шерсті).

Після скандалів з арештами оточення Блаттера, призначення нових виборів президента ФІФА на лютий 2016-го після травневої перемоги дідуся Йозефа, росіяни відчули, що європейці та США наблизилися до правди про те, як саме Росія отримала ЧС-2018. І потрібно щось робити. 

Блаттер, який вже давно діяв в інтересах арабських шейхів, а також називав себе другом Путіна, допоміг потопити Платіні, з яким у нього тривалий час були гарні робочі стосунки. 

Тепер кандидатів на посаду президента ФІФА буде 5: принц Йорданії Алі, голова Азіатської футбольної конфедерації шейх Салман, генсек УЄФА Джанні Інфантіно, француз Жером Шампань та кандидат від ПАР Мосіма Сексвале.

За кого грають кандидати

Щоб зрозуміти політичний розклад варто трохи проаналізувати, які інтереси мають кандидати.

Принц Йорданії Алі 

Скандал Блаттера-Платіні: Хто тепер може відібрати ЧС-2018 у Росії - фото 1

Був конкурентом Блаттера на травневих виборах. Тоді отримав підтримку від Платіні. Заявляв, що ЧС-2018 у Росії має отримати повну підтримку. Відбирати мундіаль у Путіна він не збирається. Так само, як і в Катару.

Шейх Салман

Скандал Блаттера-Платіні: Хто тепер може відібрати ЧС-2018 у Росії - фото 2

Президент Азіатської конфедерації родом з Бахрейну наразі є головним фаворитом перегонів. І насправді набільш цікавою особистістю. З однієї сторони Салман висунув свою кандидатуру після того, як над Платіні нависла загроза дискваліфікації. Також відомо, що Платіні досить давно "дружить" із арабськими шейхами, ще з часів гри за збірну Кувейта у 1988 році проти СРСР. Але Салмана важко назвати другом Платіні. Шейх побачив шанс взяти ФІФА, посиливши вплив арабського світу у футболі. З його приходом до влади ЧС-2022 у Катарі не чіпатимуть. А щодо російського - доведеться домовлятися всім сторонам.

Джанні Інфантіно

Скандал Блаттера-Платіні: Хто тепер може відібрати ЧС-2018 у Росії - фото 3

 Генсек УЄФА є людиною Платіні, європейським кандидатом, який отримає повну підтримку Заходу. Він став запасним кандидатом від Європи на випадок, якщо Платіні не допустять до виборів. У разі його перемоги, цілком можливо, відбудеться новий виток розслідування корупції у ФІФА і з'являться докази незаконного отримання Росією права на проведення ЧС-2018.

Жером Шампань

Скандал Блаттера-Платіні: Хто тепер може відібрати ЧС-2018 у Росії - фото 4

Людина Блаттера, його радник у ФІФА. Колись допомагав Платіні стати президентом УЄФА, але потім посварився з ним. Якщо стане президентом - ЧС-2018 і ЧС-2022 нічого не загрожує.

Мосіма Сексвале

Скандал Блаттера-Платіні: Хто тепер може відібрати ЧС-2018 у Росії - фото 5

Африканський кандидат із ПАР не стане президентом ФІФА. Тому і говорити немає про що. Щоправда Африка завжди підтримувала Блаттера. 

Висновок

Цілком можливо, що після виборів відбудуться чергові скандали і чистки у ФІФА. От тільки чи торкнуться вони мундіалю у Росії - загадка. Все залежить від політичних розкладів у світі. Якщо Захід продовжуватиме тиснути на Путіна, а той не буде піддаватися, карту ЧС-2018 цілком можуть розіграти. 

Больше новостей о событиях в Украине и мире на Depo.ua

Все новости на одном канале в Google News

Следите за новостями в Телеграм

Подписывайтесь на нашу страницу Facebook

deneme