Що потрібно знати про новий формат Прем'єр-ліги від Суркіса з Ахметовим

12 клубів, "шістки" та замилювання проблеми - український футбол вирішили "різати"

Що потрібно знати про новий формат Прем'…

На першому засіданні робочої групи по зміні формату української Прем'єр-ліги клуби зійшлися на революційному рішенні - скорочувати вищий дивізіон з 14 до 12 клубів з наступного сезону і грати плей-офф. 

Таку позицію підтримали головні гравці - "Динамо" і "Шахтар", а також ряд інших клубів з телетрансляторами. Рішення не остаточне - будуть ще засідання.

Смішно, але напередодні першої зустрічі від ФФУ лунала позиція щодо збільшення Прем'єр-ліги до 16 команд. Згодом своєю думкою з цього приводу поділився віце-президент УЄФА Григорій Суркіс, мовляв, треба скорочувати, бо деякі клуби не виконують фінансові обов'язки. Раніше про скорочення говорив і його брат - президент "Динамо" Ігор Суркіс. В підсумку саме формулу "Динамо" підтримав Ахметов та інші гравці. 

Якою буде нова Прем'єр-ліга

Робоча група вирішила працювати над форматом у 12 клубів замість 14. З наступного сезону 12 команд гратимуть у 2 кола, потім будуть розбиватися на "шістки". Клуби, які після 2 кіл посіли з 1 по 6 місце потраплять до "шістки", яка боротиметься за єврокубки. Команди, що посядуть з 7-го по 12-е місце, боротимуться за виживання.

Тобто клуби зіграють у чемпіонаті по 32 гри кожний.

Наразі дане рішення остаточно не ухвалене. Наступне засідання робочої групи відбудеться 20-го січня.

Як рахуватимуться очки перед поділом на "шістки"

З цього питання немає однозначної точки зору. Пропонується два варіанти: щоб очки згорали після поділу на "шістки" або ділити їх на два.

Щодо першого варіанту - він досить неоднозначний. Оскільки лідери зможуть грати у пів сили перші два кола перед поділом на "шістки", бо до ТОП-6 вони потраплять навіть другим складом, знаючи, що очки у "шістках" обнуляться. І лише після поділу розпочинати боротьбу за чемпіонство. 

Остаточно рішення ухвалять на наступних засіданнях робочої групи.

Навіщо формат Прем'єр-ліги змінюють

По-перше, таку вимогу висловили транслятори. Вони скаржаться на падіння рейтингів трансляцій і цікавості людей до вітчизняної першості, де грають клуби з боргами і занадто низького рівня, відбуваються підозрілі матчі. Формат потрібно змінити, щоб відродити цікавість до футболу. Мовляв, канали працюють у великий збиток.

По-друге, ряд клубів УПЛ не виконують вимоги Меморандуму з ФФУ щодо реструктуризації боргів: не платять зарплату, зі старими боргами не розраховуються і взагалі не мають грошей. Запорізький "Металург" втратив інвестора і нового не знайшов, у "Говерлі" грошей також немає, а в "Металісті" ситуація незрозуміла - власник у розшуку, зарплату не платять, проте лунають постійні обіцянки. 

Цікавинка

Крім скорочення УПЛ до 12-и клубів робоча група вирішила, що через 2 роки Прем'єр-ліга має розширитися до 16 команд. Мовляв, за 2 роки у нас все стане чудово, з'являться гроші у власників чи футбол почне приносити прибуток. Тоді і розширять УПЛ до 16 команд, як хотіли цього у ФФУ.

Чому новий формат - це замилювання проблеми

В наступному сезоні серед 12-и команд не буде боржників, які помирають сьогодні. Проте ніхто не може дати гарантію, що серед тих 12-и "стабільних" на сьогодні клубів під час сезону не з'явиться "труп". Наприклад, щось піде не так з бізнесом у Колесникова - розсиплеться "Олімпік". Або той самий "Чорноморець" Клімова чи будь-який інший клуб. Ще два роки тому "Металіст" мав колосальний бюджет, а сьогодні в клубу немає грошей оплатити світло на базі. Зарплати гравців основного складу у запорізькому "Металурзі" починалися від $20 тис. ще минулого сезону. А в нинішньому клуб помер. Хто таке міг уявити? Так само ніхто не може гарантувати, що 12 клубів у новій УПЛ завжди будуть фінансово стабільними. Футбол у нас - не бізнес, а іграшка "грошових мішків". Гарантій ніхто ніколи не дасть.

Також новий формат не принесе жодного прибутку телетрансляторам. Поки футбол збитковий в цілому, вони також будуть працювати у збиток, оскільки рейтинги серіалів значно кращі навіть за єврокубкові матчі.

 Щодо клубів - стадіони порожні. Головний прибуток вони можуть отримувати, шукаючи спонсорів і продаючи гравців, як "Карпати". Гроші від телеканалів за показ власних матчів - копійки для команд, але значна сума для ТБ. 

Кому потрібна друга шістка

Якщо боротьба за зону єврокубків і чемпіонство у першій "шістці" після двох кіл "регулярного" чемпіонату ще буде цікавою, то кому потрібна друга "шістка", де боротимуться за виживання? Наразі невідомо, скільки клубів буде вилітати. Якщо один, як зараз, то аутсайдер буде відомий заздалегідь - після двох кіл. Існує велика загроза того, що матчі другої "шістки" гратимуться для тоталізатора. Тут потрібно вірити лише у закон по боротьбі з корупцією у спорті і рішучість ФФУ з правоохоронцями.

Позитивний момент

Можна довго критикувати зміни до формату, задавати питання, чому не можна замінити "трупів" на стабільні колективи з Першої ліги (не на 1, а відразу на 3 чи 4). Вони там є: "Зірка", "Оболонь-Бровар", "Черкаський Дніпро", "Іллічівець". Чемпіонат можна було б і розширити до 16 клубів. Або бодай зберегти 14 команд. Проте вирішили піти на зміни, які, скоріше за все, не покращать ситуацію у футболі. Але будь-які зміни - завжди краще, ніж стояти на місці.

 

Больше новостей о событиях в Украине и мире на Depo.ua

Все новости на одном канале в Google News

Следите за новостями в Телеграм

Подписывайтесь на нашу страницу Facebook

deneme