Хто така українка Музичук, яка може стати "шаховою королевою" у Сочі

У фіналі чемпіонату світу з шахів, який проходить у Сочі, українка Марія Музичук боротиметься за світову корону з росіянкою Наталею Погоніною

Хто така українка Музичук, яка може стат…

Шахова родина Музичук із Стрия, Львівської області, відома на всю Україну. Дві сестри - Ганна та Марія - на даний момент є кращими шахістками нашої держави. 25 річна Ганна Музичук з 2004 року у міжнародних змаганнях представляла Словенію, але нещодавно стало відомо, що чемпіонка світу-2014 зі "швидких" шахів знову виступатиме за Україну. А за її 22-річною сестрою Марією наразі слідкуватиме вся Україна, оскільки з 2 по 5 квітня вона у Сочі боротиметься за світову шахову корону з росіянкою Наталею Погоніною. 

Рейтинг

У рейтингу світової шахової федерації Марія Музичук посідає 12 сходинку серед жінок. В Україні вона йде другою після сестри Ганни. ЇЇ суперниця, 30-річна росіянка Погоніна, у світовому рейтингу значно поступається нашій спортсменці, посідаючи 40 місце. 

Титули

У юному віці Музичук часто була призеркою європейських та світових шахових турнірів. Чемпіонкою України гросмейстер ставала у 2012 та 2013 роках. На міжнародному рівні відзначилася у складі збірної України, ставши чемпіонкою світу та Європи у 2013, а також бронзовою призеркою шахових Олімпіад 2012 та 2014 років. Бере участь у різноманітних шахових турнірах. На початку листопада 2013 року Марія дійшла до півфіналу турніру з швидких шахів, що проходив в французькому місті Кап д'Аг, де поступилася колишньому чемпіонові світу Анатолію Карпову з рахунком ½ на 1½ очка. 

Але перемога на ЧС серед жінок у Сочі може стати найкращим індивідуальним досягненням нашої шахістки.

Досягнення для України

Ми звикли до успіхів українських чоловіків, які є більш успішними у цьому виді спорту в світі. Але вихід Музичук до фіналу світової першості серед жінок, ще й на території Росії, за останній час може стати одним з найвидатніших досягнень для України. 

В жіночому рейтингу світової шахової федерації Україна посідає четверту сходинку, поступаючись Грузії, Росії та Китаю.

В історії України вже є перемоги на чемпіонаті світу з шахів. У 2012 році в Ханти-Мансійську українська "білявка" Ушеніна сенсаційно для всіх виграла світову корону та $60 тис призових, здолавши у фіналі болгарську шахістку Стефанову. Тоді Ушеніна стала першою українською чемпіонкою світу за часів незалежності нашої держави і 14 за всю історію шахів. У 2013 році Ушеніна не змогла захистити свій титул, програвши китаянці Хоу Іфань. 

Досягнення шахістки Катерини Лагно, яка проміняла українське громадянство на російське, ми розглядати не будемо.

Тепер новою українською зіркою має стати молода Марія Музичук. За статистикою вона має виграти світову жіночу шахову корону в Сочі. Її світовий рейтинг та престиж набагато кращі, ніж у росіянки Погоніної. Але шахи - досить непередбачуваний вид спорту, де може статися все.  І

Больше новостей о событиях в Украине и мире на Depo.ua

Все новости на одном канале в Google News

Следите за новостями в Телеграм

Подписывайтесь на нашу страницу Facebook

deneme