Гаррі Каспарова на два роки відсторонили від шахів

Колишній чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров і колишній генеральний секретар ФІДЕ Ігнатіус Леонг відсторонені від будь-якої діяльності, пов'язаної з шахами, на два роки

Відповідне рішення ухвалив комітет з етики ФІДЕ, передає depo.ua з посиланням на офіційний сайт Федерації.

Причиною такого рішення, цілком ймовірно, стала угода, яку уклали Каспаров і Леонг перед виборами президента ФІДЕ в 2013 році. Каспаров висунув свою кандидатуру на пост президента ФІДЕ в жовтні 2013 року, і Леонг його кандидатуру підтримав. Це стало несподіванкою, оскільки в той момент він займала пост генерального секретаря ФІДЕ і передбачалося, що він підтримає кандидатуру чинного президента ФІДЕ Кірсана Ілюмжинова, пише РБК.

За даними New York Times, Леонг і Каспаров у 2013 році уклали попередній договір. Леонг за свою підтримку за цим договором повинен був Отримати $ 500,000. Крім того, Каспаров погодився в разі свого обрання відкрити новий офіс ФІДЕ в Сінгапурі, і цей офіс повинен був очолити Леонг.

Контракт був складений норвезьким адвокатом Мортеном Сандов, який працював з Каспаровим під час його передвиборної кампанії. Санд в січня 2014 року підтвердив справжність цього договору в листі New York Times, проте повідомив, що цей проект був замінений другим контрактом, в якому сторони домовилися, що всі фінансові кошти будуть орієнтовані виключно на розвиток шахів і шахових програм.

"Особисто ніхто не повинен був отримати гроші", - заявив Санд в 2014 році. Відповідну заяву було опубліковано і на сайті, присвяченому передвиборній кампанії Каспарова. За словами Санда, документ був складений таким чином, що ніхто не зміг би використовувати отримані кошти в особистих цілях.

За угодою, в обмін на підтримку Леонга організація Kasparov Chess Foundation, повинна була заплатити Asean Chess Academy (організація, яка створена Леонгом і йому належить) по $250 000 на рік протягом чотирьох років, починаючи з 2013 року. Угода не набуде чинності в тому випадку, якщо Каспаров програв би вибори.

Крім того, Kasparov Chess Foundation зобов'язався відкрити академію в Азії у співпраці з Академією Леонг.

Леонг, за угодою, повинен був забезпечити "10 + 1 голос" від азіатського регіону на виборах президента ФІДЕ.

На початку жовтня 2015 року комітет з етики ФІДЕ визнав Каспарова і Леонга винними в порушенні одного з пунктів етичного кодексу Федерації, який забороняє "угоду або хабар з метою вплинути на результати виборів президента ФІДЕ".

У серпні 2014 Кірсан Ілюмжинов виграв вибори президента ФІДЕ, після чого New York Times повідомила, що Ілюмжинов також уклав контракт з метою отримати голоси на цих виборах. Йшлося про угоду між Ілюмжиновим і Ендрю Полсоном, засновником організації Agon, яка отримала ексклюзивні права на організацію усіх топових шахових змагань. За угодою, Ілюмжинов повинен був отримати 51 відсоток акцій Agon, а Полсон зберіг би інші акції. Ілюмжинов і Полсон, за даними New York Times, підтвердив справжність цієї угоди, однак заявили, що вона не набула чинності.

Больше новостей о событиях в Украине и мире на Depo.ua

Все новости на одном канале в Google News

Следите за новостями в Телеграм

Подписывайтесь на нашу страницу Facebook

deneme