Чому Ахметова "відшили" з новою формулою українського футболу

Керівництво клубів УПЛ вирішило не змінювати формат чемпіонату, тому в наступному футбольному сезоні 14 клубів також гратимуть у два кола

Чому Ахметова "відшили" з новою формулою…

Сьогодні у Києві відбулися Загальні збори учасників Прем'єр-ліги. На них приїхали всі, крім представників "Дніпра", "Волині" та донецького "Металурга". 

Головною темою зборів було питання формату Прем'єр-ліги у наступному сезоні. 

Клуби, пов'язані з Ахметовим, пропонували провести чемпіонат у два кола, а потім влаштувати плей-офф. До них долучилося і "Динамо", яке також пропонувало власну формулу. Але киян цілком влаштовувала і стара.

Система від Ахметова

За форматом, який пропонував "Шахтар" вже другий рік поспіль,  14 команд мали грати у два кола, після чого слідував би другий етап: Команди мали розбиватися на три групи: дві четвірки (1-4 і 5-8 місця) і одна шістка (9-14 місця). Четвірки грали б у два кола (по шість матчів), аутсайдери - по п'ять поєдинків в одне коло. Очки команд, які вони заробляли у першому етапі, зберігалися б у другому. Лише одна команда мала понижуватися в класі.

Даний формат 4-4-6 був відкинутий у ФФУ у минулому сезоні. Не підтримали його і зараз.

Формат від "Динамо"

Щось схоже пропонували менеджери київського клубу. Команди грали у два кола, а потім ділилися на одну 6-у та 8-у. У шістці визначався чемпіон, а у вісімці - аутсайдер.

Чому клуби полюбляють "олдскул"

Дев'ять клубів голосували за старий формат чемпіонату. Якщо відкинути "Металург", "Волинь" та "Дніпро", представники яких не приїхали, виходить, що лише дві команди були за новий формат. 

В сьогоднішніх реаліях можна цілком погодитися з клубами, які виступають за "олдскул" з декількох причин.

1). Звичайно, матчі Топ-4 та Топ-6 - це додаткові яскраві протистояння між "Динамо", "Шахтарем" та "Дніпром". Але хто дивитиметься ігри другої четвірки та шістки, або вісімки? Порожні трибуни зараз навіть під час матчів за участю лідера,  кому буде цікаво спостерігати за "розбірками" команд, що ведуть боротьбу за 8 чи 10 місце, та навіть п'яте? Команди, що потрапляли б до другосортних плей-офф були б приречені на ігнорування з боку телеглядачів та вболівальників. 

2). У сучасних реаліях українським клубам не потрібні витрати на додаткові тури. Звичайно, збільшення кількості матчів у чемпіонаті піде на користь гравцям і збірній, але у фінансовому плані власники більшості команд у боргах. Додаткові матчі - додаткові витрати. Жодного прибутку в нашій країні від футболу наразі немає.

Тому у найближчі кілька років змінювати формат не варто. Головне, що кількість учасників вдалося зберегти.

Больше новостей о событиях в Украине и мире на Depo.ua

Все новости на одном канале в Google News

Следите за новостями в Телеграм

Подписывайтесь на нашу страницу Facebook

deneme