Що досі робить Геллер для Ахметова

Луганська "Зоря" дуже симпатична українському вболівальнику, який, на жаль, не в курсі, що насправді відбувається у клубі Геллера-Ахметова

Що досі робить Геллер для Ахметова…

Вже давно минули ті часи, коли клуб з Луганська (тоді ще місто Ворошиловград) вигравав "золото" чемпіонату СРСР. Це був 1972 рік. Саме тоді відбулося становлення бренду "Зоря", який після розвалу СРСР не відразу, але таки підхопила луганська мафія. 

У 90-их роках колектив з Луганська тривалий час мав назву "Зоря-МАЛС" - спонсором клубу було науково-виробниче комерційне об'єднання "МАЛС" з московськими корнями. Пізніше клуб пережив виліт до першої ліги та другої ліги. На початку 2000-их років фінансовий стан клубу покращувався. Луганським колективом зацікавилися люди з групи Єфрємова, який "крутився" поруч із "Зорею" у всі часи. 

З 2006 року "Зоря" повернулася до еліти українського футболу. Фінансуванням клубу займалися люди з ПР. До 2009 року президентом клубу був "регіонал" Валерій Букаєв. Після його смерті у 2009 році до справ долучився нинішній президент Євген Геллер - "регіонал", який з 2012 по 2014 рік був Главою комітету ВР з питань бюджету, голосував за "диктаторські закони 16 січня".

Всі добре пам'ятають, як під час Революції Гідності у бюджет 2014 вписувалися витрати у розмірі 110 млн гривень на "благоустрій стадіону "Авангард".

Але саме існування клубу у сучасному стані, особливо після початку війни на Донбасі та захоплення Луганська бойовиками, викликає все більше питань. І це не дивлячись на те, що луганчани другий рік поспіль представляють Україну у єврокубках.

В клубі не платять зарплату, забули про преміальні. "Зоря" домашні матчі грає у Запоріжжі, проте сильно виглядає в поєдинках проти головних конкурентів "Шахтаря" - "Динамо" та "Дніпра". І все б нормально, але головну роль у клубі грають футболісти, які належать "Шахтарю". 

Незалежність "Зорі"

Що робить Геллер для Ахметова - фото 1

Євген Геллер - давній бізнес-партнер Ріната Ахметова. За словами самого Геллера, його основний бізнес - кольорова металургія та машинобудування. Був співвласником ЗАО "Укрсплав". 

Наразі у Геллера немає грошей на те, щоб самостійно утримувати клуб Прем'єр-ліги, який другий рік поспіль (схоже за все, у нинішньому сезоні також) є командою з ТОП-5. 

Свого часу щорічний бюджет "Зорі" складав понад $10 млн. Після початку війни з Росією "Зоря" поїхала з Луганська і змушена грати у Запоріжжі. Геллер втратив колишній вплив. Для клубу додаткове фінансове навантаження на життя в гостях без підтримки зі сторони означало б крах. 

А підтримка могла йти лише від власника "СКМ".

Гроші

Що робить Геллер для Ахметова - фото 2

Постійні затримки зарплати в клубі стали нормою. На початку 2015 року футболісти обіцяли влаштувати бунт. Тоді переговори з Геллером принесли результат. Гроші виплатили, щоправда, без преміальних. Нещодавно стало відомо, що зарплату знову не платять - вже 4 місяці. Преміальних не було вже рік. 

У 6-у турі Прем'єр-ліги "Зоря" у Запоріжжі приймала "Динамо". Поєдинок завершується 0:0. Кияни втрачають очки.

За кулуарною інформацією, за такий успіх від донецького "мецената" "Зоря" отримала винагороду. Джерело в клубі назвало суму - $100 тис.  У 8-у турі "Зоря" знищила "Дніпро" в гостях - 3:0. Це вже 6-а поспіль перемога луганців над клубом Коломойського. Про фінансову сторону питання нам невідомо, але у "стимулюванні" - так називають винагороду клубів, які відбирають очки у твоїх конкурентів - в "Шахтарі" не бачать жодної шкоди.

Фарм

Що робить Геллер для Ахметова - фото 3

Луганська "Зоря" - це другий "Іллічівець", тільки більш якісний. В обох командах "обкатку" проходять футболісти "гірників". 

Олександр Караваєв, Руслан Малиновський, Пилип Будківський, Микита Шевченко - лідери сучасної "Зорі". Належать усі вони "Шахтарю" Ахметова. Крім них у складі луганчан грають "гірники" Тотовитський, Гречишкін, Танковський, Загорулько. Саме існування "Зорі" вигідне наразі лише Ахметову.

Луганчани - це зброя проти конкурентів "Шахтаря" у чемпіонаті.

Утім, свою користь від "Зорі" отримує й український футбол, бо лише завдяки матчам у цьому клубі шанс проявити себе отримують майбутні "збірники" Караваєв, Малиновський та Шевченко. Інакше про них в Україні не чули б, бо у Луческу інша філософія. 

За кулуарною інформацією "господар Донбасу" підтримує "Зорю" фінансово. 

Чи має шанс клуб на гідне існування в сучасних умовах без його підтримки? Звичайно, що ні. Тому, на жаль, луганці залишатимуться зброєю олігарха навіть після завершення війни та повернення додому. 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme