Шейхи "здобули" ФІФА: Що означає вигнання Блаттера і Платіні з футболу для України

Президента ФІФА Блаттера та очільника УЄФА Платіні вигнали з футболу на 8 років. Все, що потрібно знати про головний скандал десятиліття у футболі за 5 хвилин

Шейхи "здобули" ФІФА: Що означає вигнанн…

Сьогодні президента ФІФА Йозефа Блаттера та президента УЄФА Мішеля Платіні погнали з футболу до 2023 року.

Хто погнав

Таке рішення прийняв комітет з етики ФІФА

За що погнали

Приводом для усунення чиновників стали 2 млн швейцарських франків, які Блаттер перевів Платіні в лютому 2011 року. Причому гроші були переведені без трудової угоди і жодних документів на транш немає. Платіні отримав гроші за роботу в ФІФА в 1998-2002 роки. На той час Платіні дійсно був радником Блаттера. Але про 2 млн франків нічого в документах немає.

Платіні та Блаттера упіймали через те, що президент УЄФА нібито виконав роботу в 2002, а гроші прийшли аж через 9 років перед виборами президента ФІФА, на які думав піти Платіні, але після платежу знявся з перегонів.

Кому це вигідно

Блаттеру, який підставив Платіні і усунув його від виборів президента ФІФА. Також це вигідно "арабській коаліції" на чолі з главою Азіатської футбольної конфедерації шейхом Салман бін Ібрагім Аль Халіфою. Шейхи хочуть отримати владу у ФІФА і усунути європейських кандидатів. 

Саме Аль Халіфа наразі став головним кандидатом на посаду президента ФІФА після усунення Платіні. Джанні Інфантіно від УЄФА йому не рівня.

Що означає заборона на футбольну діяльність

Повернутися до футболу Блаттеру і Платіні тепер можна тільки в кінці 2023 року. Вони, звичайно, можуть подавати апеляцію до Лозанського суду. Скоріше за все, це зробить Платіні, бо Блаттер вже футбольно-політичний "труп". А у Платіні були амбіції очолити ФІФА. Але, швидше за все, нічого не станеться і після апеляції.

Щоправда ця справа буде дійсно дуже гучною.

Чи посадять Блаттера

Корупційний скандал з Балттером щодо корупції у ФІФА навіть після цього рішення не закритий. Швейцарська прокуратура та ФБР продовжують розслідування.

Чи посадять Платіні

Скоріше за все, не посадять. Звичайно, якщо Платіні буде намагатися боротися, то, цілком можливо, спливуть нові якісь дуже цікаві факти його діяльності. Так само неочікувано, як і платіж у 2 млн франків. 

Чи постраждає Україна

Нашій країні, яку в УЄФА представляють віце-президент цієї організації Григорій Суркіс та президент ФФУ Андрій Павелко нічого не загрожує. В УЄФА "люди Платіні" збережуть владу.

Хто керує ФІФА та УЄФА

У ФІФА є тимчасово виконуючий обов'язки президента - Ісса Хаят. 26 лютого відбудуться вибори нового очільника. І це питання закриється. 

УЄФА зобов'язаний оголосити президентські вибори. Щоправда генсек УЄФА Інфантіно боротиметься за крісло президента ФІФА в лютому. Тому вибори в УЄФА можна провести хіба весною.

Чи вийде УЄФА з ФІФА

Наразі таке радикальне рішення не розглядається, але, якщо таке питання постане - у Європі Платіні, швидше за все, підтримають. Європейський футбол найбільш грошовитий і привабливий для бізнесу. УЄФА виживе без ФІФА.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme