Не Кадировим єдиним: На окупованому Донбасі геїв також піддають тортурам та вбивають

На окупованих територіях Донецької та Луганської областей представники ЛГБТ-спільноти піддаються переслідуванням і багато з них змушені приховувати свою орієнтацію

Про це пише 112Україна з посиланням на російське видання Republic, передає Depo.Донбас.

Повідомляється, що багато представників ЛГБТ, побоюючись за своє життя, виїхали з окупованих територій. А для тих, хто залишився, як зазначають правозахисники, повернулися "радянські часи" – коли гомосексуальність була заборонена, і її приховували.

Ззаначається, що бойовики "Л-ДНР" практикують довільні арешти і тортури щодо геїв.

"На ранньому етапі конфлікту ситуація погіршувалася і тим, що в окремих районах майже безконтрольно правили військові загони (наприклад, казачі), не підкоряючись ні "народним республікам", ні умовного контролю Москви", - зазначає видання.

Повідомлдяється, що за даними правозахисного центру "Меморіал", навесні 2014 року в Донецьку почастішали прояви агресії, в тому числі побиття, проти тих, кого вважали за гомосексуалів – наприклад, через зачіски або сережки. В окупованій Горлівці були розвішані листівки з гаслом: "Гомосексуальність – це огидно і вона повинна переслідуватися за законом ДНР".

Повідомляється, що в окупованому Донецьку розгромили гей-клуб "Вавілон" та арт-простір "Ізоляція", учасники якого підтримували права ЛГБТ. Крім того, у так званих "Л-ДНР" намагалися ввести офіційну заборону щодо представників сексувальних меншин.

"У Конституції "ДНР" написали, що "збочені союзи між людьми однієї статі переслідуються за законом" (пізніше цю фразу прибрали). У "ЛНР", за інформацією журналістів, навіть збиралися ухвалити спеціальний закон "про захист християнських традицій народу Луганщини від згубного впливу звичаїв ворожих держав, таких як Європейський союз, Канада і США". У підсумку від цієї ідеї відмовилися – обмежилися за прикладом Росії забороною на "пропаганду нетрадиційних відносин", - йдеться в статті.

Зазначається, що у ЛГБТ-спільноті ширилися чутки і про розправи. Розповідали про те, як "гея розстріляли і прикопали в посадці за Ясинуватським постом", а також про свавільні арешти, пограбуваннях і здирництво.

"Біженці з окупованого Донецька розповідали, що коли бойовики дізнавалися про "нетрадиційну орієнтацію" людини, її могли "забрати на підвал", заарештувати заради викупу чи безоплатної робочої сили. Заарештованих піддавали тортурам, а тих, кого не викуповували, могли відправити рити окопи в небезпечній зоні", - йдеться у матеріалі.

Крім того, повідомляється, що відомі випадки, коли представників ЛГБТ виганяли з квартир або змушували звільнятися.

"Правозахисники відзначають, що у даній ситуації, представники ЛГБТ змушені приховувати свою орієнтацію, а деякі підтримують фіктивні гетеросексуальні відносини, укладають фіктивні шлюби. За оцінками правозахисної організації "Інсайт", більшість, все-таки вирішили виїхати", - зазначають у матеріалі.

Нагадаємо, що 1 квітня "Нова газета" опублікувала розслідування під назвою "Вбивство честі", в якому говориться, що в Чечні за останні тижні було затримано більше сотні чоловіків, яких запідозрили у гомосексуальних зв'язках. За даними газети, щонайменше трьох затриманих вже немає в живих.

Влада Чечні назвала публікацію "абсолютною брехнею" і зажадала вибачень від керівництва "Нової газети".

Світова спільнота, у свою чергу, також відреагувала на цю інформацію. Зокрема, постійний представник США при ООН Ніккі Гейлі висловила занепокоєність ситуацією з правами геїв в Чечні.

Ерім того, Канада закликала Росію розслідувати інформацію про переслідування геїв в Чечні і гарантувати безпеку всім громадянам, незалежно від їх сексуальної орієнтації

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme