Bellingcat: Українських "Буків" на Донбасі в 2014 році не було

Після трьох років катастрофи "Боїнга" рейсу МН17 на Донбасі залишається достовірною інформація, що єдиним "Буком", який знаходився в радіусі ураження літака був саме російський "Бук"

Bellingcat: Українських "Буків" на Донба…

Про це йдеться у повідомленні на сайті організації Bellingcat, що займається розслідуванням.

Експерти проаналізували фотографії капелана ВСУ Михайла Греділя, які були завантажені в мережу 15 липня 2014 за два дні до того, як був збитий рейс MH17. На одній із них був зображений ракетоносій "Бук" другого батальйону 223-го зенітно-полку, який базується в Стрию на заході України. До самої фотографій були прикріплені геотеги, які вказували, що знімки робили начебто поблизу Донецька.

Проте, проаналізувавши самі фотографії, експерти вказують, що вони не знімалися на сході України, а були зроблені на авіабазі в Миргороді на Полтавщині, в сотнях кілометрів від лінії фронту.

В Bellingcat вказують що у 2014 році Греділь двічі їздив у військові табори – у травні і липні і там зробив знімки.

Також у матеріалі наводить відео з пересуванням "Буків", зроблене у 2014 році поблизу Миргорода.

Це, за словами експертів, ще раз підтверджує, що всі українські "Буки" були за сотні кілометрів від місця бойових дій, і відповідно від місця, звідки збили малазійський літак.

Нагадаємо, 16 лютого Bellingcat назвав російського офіцера, що відповідав за перевезення "Бука", з якого збили "Боїнг".

Російський генерал-майор Сергій Дубинський, відомий в "ДНР" як "Хмурий", повністю заперечує свою причетність до трагедії

Згодом Bellingcat опублікувала нову доповідь про російськго офіцера, відомого під позивним "Хмурий".

У новій доповіді йдеться, що деякі телефонні розмови "Хмурого" були перехоплені і опубліковані Службою безпеки України (СБУ). В СБУ цю людину називали заступником Ігоря Стрєлкова з розвідки.

В цих розмовах з "Хмурим" погоджують місце, де потрібно розмістити ракетну установку "Бук", яка прибула в Донецьку область разом з екіпажем. При цьому із записів не стає однозначно ясно, чи була вона привезена з Росії.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme