Балаклія постарсенальна: Життєдіяльність відновлена

Детонація арсеналу не стерла Балаклію з лиця землі, однак тривале відновлення гарантувала

Балаклія постарсенальна: Життєдіяльність…

Уночі 23 березня мешканці райцентру на Харківщині прокинулися від потужних розривів, що наростали й частішали від хвилини до хвилини. Ні в кого не було сумніву – детонувала найбільша "порохова діжка" на сході країни, 65-й арсенал Міноборони. Рішення про евакуацію, яке ухвалило керівництво ОДА невідкладно, зрештою, врятувало багато життів. Попри прогнози, що канонада триватиме щонайменше тиждень, вогонь локалізували вже за добу. А перші результати руйнівних вибухів можна побачити вже зараз – менш ніж за два тижні по надзвичайній ситуації.

"Балаклія стала випробуванням для усіх"

Голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична визнала, що пожежа на арсеналі в Балаклії стала випробуванням для усіх – на швидкість реагування, на відповідальність, на спроможність прийняття важливих рішень, на визначення пріоритетності проблем. "Коли стається надзвичайна ситуація такого масштабу – важливою є кожна секунда. Тому з перших хвилин ми чітко усвідомлювали важливість кожного рішення. І найпершим, найважливішим стало рішення щодо повної евакуації населення з небезпечної зони. Зберегти людські життя - це було головне", - наголосила вона.

Зону навколо військової частини було одразу заблоковано від доступу усіх видів транспорту: залізничного, автобусного, було закрито від польотів повітряний простір. Паралельно фахівці з надзвичайних ситуацій проводили консультації як з національними, так і з закордонними експертами щодо максимального зменшення площі, що може бути охоплена вогнем і вибухами. Територію навколо військової частини постійно заливали водою, щоб не допустити загоряння. Вогнегасна техніка з усієї області у повній готовності чергувала в Балаклійському районі. Ситуацію, ускладнену неможливістю гасіння пожежі з повітря, "вдалося взяти під контроль завдяки героїчним зусиллям тих, хто дві доби поспіль бився з вогнем за кожен квадратний метр".

Фото: Новинарня

Балаклія: евакуація та руйнування

Харківська облрада 31 березня зібралася на позачергову сесію. Одноголосно вони підтримали рішення про направлення на Балаклію виділених 29 березня урядом 100 млн грн, а також ухвалили виділити з резервного фонду області для ліквідації наслідків ще 10 млн грн.

Перший заступник голови Харківської ОДА Марк Беккер, доповідаючи перед депутатами облради про хід ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, підкреслив, що в перші ж хвилини після початку детонації був оголошений план евакуації. "Протягом найближчих годин із Балаклії було вивезено близько 20 тисяч мешканців. Це сприяло тому, що були мінімальні жертви серед місцевого населення. На жаль, можу констатувати, що одна людина загинула під уламками будівлі", - зазначив він.

Для евакуації людей направили 94 автобуси. Балаклійців і мешканців сусідніх сіл вивезли в безпечні місця – у пункти тимчасового розміщення. Також евакуювали 130 хворих із центральної районної лікарні. На допомогу місцевим із районів в Балаклію направили 27 карет "швидкої допомоги" та близько 60 розрахунків пожежних. Усього під обстріл потрапила 10-кілометрова зона навколо арсеналу – близько 31 тисячі гектарів.

Фото: Depo.Харків

Беккер зазначив, що за весь час розльоту снарядів різного ступені пошкодження дістали 373 об'єкти, із яких 339 – житлові будинки, 12 – об'єкти соціальної сфери, 22 – об'єкти житлово-комунальна сфера та об'єкти промисловості. "Одразу відзначу, що два приватних будинки взагалі не піддаються ніякому ремонту, вони зруйновані були повністю, три – частково. На сьогоднішній день також відзначено комісією, яка там працює, 13 будинків, у яких проживає 91 сім'я, це 176 осіб, також не піддаються ремонту, й мають бути відселені люди в найближчий час", - констатував він.

Гроші, виділені кабміном, та з місцевих бюджетів будуть використані на ремонт житла та об'єктів соціальної сфери, "питання компенсації за втрачене майно вивчається".

Фото: Високий замок

Життєдіяльність Балаклії відновлена

Голова Харківської ОДА Юлія Світлична наголосила, що на цей час за рахунок місцевих бюджетів відновлювальні роботи ведуть декілька будівельних компаній із Харкова та Балаклії. Будівельники відновлюють пошкоджені конструктиви будинків, латають дахи та проводять скління та встановлення дверей. Варто відзначити, що в Балаклію з інших регіонів, а також від благодійних фондів також надійшла гуманітарна допомога у вигляді будматеріалів. Наслідки детонації складів ліквідують усім миром – працюють як фахівці, так і місцеві, котрі хочуть якомога швидше повернутися до звиклого життя. Завдання – завершити відновлення житла постраждалих до Великодня, 16 квітня.

"У першу чергу відновленню підлягає житловий фонд. Людям потрібно повернутися у свої будинки. Потрібно допомогти їх відновити. Другою чергою піде соціальна інфраструктура, третьою – об'єкти, що також були пошкоджені", - підкреслила керівниця ОДА.

Родини, що втратили житло, розселені в готелі чи гуртожитку при спортшколі Балаклії. "На сьогодні ми вживаємо всіх заходів, щоб надати їм тимчасове житло до того моменту, як будуть проведені капітальні роботи з відновлення того житла, що на сьогодні потрібно відбудувати", - сказала Світлична.

Фото: Харківська обласна державна адміністрація

Уже більше десяти родин, які втратили всі побутові речі, отримали матеріальну компенсацію – до 20 тис. грн із обласного бюджету. "Що стосується компенсації, то будемо, безумовно, підходити комплексно до цього питання. Першочергове питання буде приділене Балаклії. Це стосується і будівельних робіт, відновлювальних робіт, це стосується і соціальних служб, служб охорони здоров'я. Будемо розглядати ті заявки, що надходитимуть від місцевого населення, будемо включати в роботу всі служби, які задіяні", - додала голова ОДА.

Газ у Балаклії підключений майже в усіх абонентів, окрім будинків, що зазнали серйозних руйнувань, будинків, господарі яких не з'явилися, або там, де забиті вентиляційні канали. Відновлення продовжується. Кількість непідключених до газопостачання абонентів складає трохи більше сотні. Теплопостачання відновлене фактично одразу, як тільки припинилися вибухи, що загрожували ремонтникам (хоча зараз погодні умови в області сприяють достроковому припиненню опалювального сезону). Поновили роботу 20 котелень міста, одна не відновлена – вона знаходилася на території військового містечка, й вибуховою хвилею була зруйнована повністю. Світло також перепідключили.

Фото: ТСН

Керівництво області наголосило, що компенсація громадянам йтиме диференційовано: за бюджетні гроші буде відновлено житло, з обласного бюджету люди, котрі повністю втратили побутові речі, отримуватимуть матеріальну допомогу, також всім буде надана за необхідності матеріальна допомога тощо. На цей час у Штабі з ліквідації надзвичайної ситуації утримуються від називання точної вартості всіх видів компенсацій, тому що відновлювальні роботи тривають.

Протягом останніх 12 днів триває збір боєприпасів, що залишилися в полях навколо арсеналу (територія Балаклії та дев'яти сіл вже очищені). Керівник Харківської облради Сергій Чернов висловив переконання, що сільгоспвиробники не зазнають збитків і зможуть вчасно завершити посівну, тому що роботи з розмінування "проводяться дуже оперативно". Зібрані вже майже 7 тисяч снарядів та ракет.

Фото: Сайт міста Балаклія

"Важкий процес розмінування міста закінчився 26 березня"

Світлична відзначила мобілізацію громадянської активності – "з перших годин лиха волонтери, громадські організації та активісти, звичайні мешканці області включились в процес допомоги". "Хтось відвозив людей, хтось збирав допомогу евакуйованим, хтось приймав цілими родинами вдома, хтось допомагав патрулювати місто і проводити перші заходи по розчищенню міста та ліквідації наслідків", - зазначила голова ОДА.

У найкоротший термін, працюючи цілодобово, сапери зробили можливим повернення людей по домівках. Зараз вже відновлено залізничне та автобусне сполучення. Поступово налагоджуються усі інженерні мережі – підключено теплопостачання, електро- і газопостачання підключено практично в усіх будинках. Працюють соціальні заклади. Працюють магазини. Життя повертається в місто.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme