Тупий та ще тупіший: Воробєй ніколи не зрозуміє, чому її не пустили в Україну

Черговий громадянин Росії, який не має права на в'їзд до України через візит до анексованого Криму, не розуміє, за що ж його так. Не розуміє - і ніколи не зрозуміє, бо живе, як і вся їхня країна, у вигаданому світі

Володимир Миленко
Журналіст Depo.ua
Тупий та ще тупіший: Воробєй ніколи не з…

На вихідних колекція "братніх російсько-українських стосунків" поповнилася черговим відомим (принаймні, у вузькому колі любителів примітивного пострадянського гумору) персонажем. Російській акторці Єлєні Воробєй заборонили в'їзд до України. Вона на емоціях прямо в аеропорту записала драматичне відео про "мудаків" і "дебільні закони".

Оскільки це вже не перший подібний випадок – євробаченнівська співачка Юлія Самойлова, матюкливий дизайнер Артємій Лєбєдєв, тепер от ця гумористка, – то уже цілком можна говорити про певну систему, якщо хочте, світоглядні засади цих людей. І, екстраполюючи, про світоглядні засади всього сусіднього, на жаль, народу.

Те, що вони, всі ці самойлови, лєбєдєви, воробєї, не бачать нічого страшного, дивного, незаконного у поїздках до Криму – це одне. Вони, як не крути, живуть в країні, яка є правонаступницею СРСР – причому з 2000 року (утвердження на чолі держави вихідця з КДБ Путіна) не тільки формально, а й фактично. А для СРСР подібні речі – окупація територій, встановлення там своїх законів – були нормою. Радянський Союз окупував пів-Європи, причому, скажімо, НДР, Німецька Демократична Республіка, не була визнана ні вільною Німеччиною, ні ООН (НДР стала членом цієї організації лише 1973 року). Але це нікого із радянських людей не турбувало – там наші війська, значить, там наші закони. Вищезгадані персони нон-ґрата добре пам'ятають радянські часи, тому і ситуація з Кримом для них не є аж ніякою позаштатною.

Але візит до України – це вже зовсім інше. Так, в Криму зараз по факту діють російські закони. Згідно з якими, перетин "адмінкордону між Республікою Крим та іншими суб'єктами федерації" це така ж звична справа, як і переїхати з Брянської області до Курської чи навіть на територію Білорусі. Та в Україні існують свої закони. Згідно з якими Крим – це не частина Росії, а окупована частина України. І за порушення певних норм українського законодавства на території України порушників чекають відповідні санкції у вигляді заборони в'їзду.

Нібито все логічно, правда ж? На території Росії – як вона розуміє свою територію – російські закони. На території України – офіційно і міжнародно підтвердженій території, до речі – українські закони. "В своїй хаті своя правда і сила, і воля". Та це логічно нам з вами. А представникам сусіднього народу – ні. Бо цей народ звик жити за простим правилом – "Де я, там Росія". Ця феноменальна екстериторіальність і є причиною усіх непорозумінь Росії із зовнішнім світом. Згадайте пророчий фільм "Брат-2" – те саме. Герой Сухорукова приїхав до Америки, порушив там американські закони – але він же росіянин, тому ці закони його не обходять. Він живе за своїми законами. Вони, вся країна, живуть за своїми законами. Причому не тільки вдома – а всюди, де б вони не знаходилися.

Тому Самойлова щиро дивується, Воробєй щиро обурюється, а Лєбєдєв щиро матюкає заборону на в'їзд. Закони ж бо "дебільні". І дійсно – "справжні" закони, російські вони не порушили. А інших для них просто не існує.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme