UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Ужгородці нехтують обстеженнями для виявлення туберкульозу

У місті зменшується кількість тих, хто проходить флюорографічне обстеження легень

Ужгородці нехтують обстеженнями для вияв…

Про це інформує Depo.Закарпаття з посиланням на Ужгородську міськраду.

Торік показник обстежень був 470 на 1000 мешканців, тоді як протягом 2015 року – 580, а в 2014-му ще вищий. Про це йшлося під час "круглого столу" до Всесвітнього дня боротьби із захворюванням на туберкульоз.

Як повідомила міський фтизіатр Вікторія Берестовська, протягом 2016-го в Ужгороді захворіли 56 осіб, цей показник тримається на рівні попереднього року, у першому кварталі 2017-го виявлено вже 14 хворих. Зростає кількість мультирезистентних форм, тобто стійких до лікування. Хоча, зазначалося, можливо, це пов'язано з поліпшенням лабораторної бази – у місті діють дві лабораторії, де можна швидко, протягом 45 хвилин, встановити діагноз.

Дещо знизилася торік і смертність від туберкульозу, хоча загалом вона все ще досить висока. Однак в Ужгороді, як і на Закарпатті загалом, є значне зростання дитячої і підліткової захворюваності. Це пов'язано насамперед із перебоями в попередні роки постачання вакцини БЦЖ, яка вводиться ще в пологовому будинку.

В Ужгороді в 2016-му захворів один підліток (у нього ще й мультирезистентна форма), а решта діти – до року. Всі вони – ромської народності, тоді як по області серед захворілих дітей роми складають 33%. Зазначалося, що БЦЖ – це 80% захисту, але якщо і виникне захворювання після щеплення – воно пройде у більш легкій формі. Зараз вакцина є, але батьки дуже часто відмовляються від щеплень, торік Ужгород мав майже найнижчий в області показник охоплення БЦЖ новонароджених – близько 60%.

Чимало батьків в Ужгороді відмовляються і від туберкулінодіагностики, яка проводиться реакцією Манту.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme