Комунальників Кернеса підозрюють у крадіжці мільйонів на будівництві станції "Перемога"

У Харкові суд дав слідчим доступ до документації на устаткування, яке метрополітен купував у 2015-16 роках для будівництва станції "Перемога"

Комунальників Кернеса підозрюють у краді…

Як передає Depo.Харків, про це йдеться в ухвалі Київського райсуду Харкова від 2 березня.

Зокрема, слідство цікавили документи на іноземного виробництва компресорно-конденсаторний блок, дві повітряні завіси, дві інверторні спліт-системи, вентилятор осьовий, агрегат електронасосний, насос занурюємий одноступінчастий, насос ручний без витратомірного пристрою, два теплових насоси, насос циркуляційний безсальниковий, каналізаційна установка та шахтна насосна станція, які знаходяться на КП "Харківський метрополітен" по вулиці Різдвяній, 29.

На обґрунтування клопотання слідчий повідомив про розслідування за фактом неефективного використання коштів місцевого бюджету службовими особами КП "Харківська дирекція будівництва метрополітену".

Під час слідства було встановлено, що чиновники в 2015-2106 році під час проведення державних закупівель устаткування для кондиціювання, вентиляторів осьових, помп для рідин, насосів за попередньою змовою зі службовими особами юридичних осіб приватного права, яких було обрано переможцями даних торгів, розтратили бюджетні кошти.

Зокрема, за даними слідства, КП "Харківська дирекція будівництва метрополітену" за результатами відкритих торгів 16 листопада 2015 року уклало договір з ТОВ "Експресбуд" на постачання установок для кондиціювання повітря загальною вартістю 3,37 млн грн. Джерелом фінансування є кошти місцевого бюджету. Згідно інформації Універсальної біржі "Україна" вартість устаткування відповідно до договору про закупівлю значно перевищує середньо ринкові ціни.

Згідно наданих ТОВ "Експрессбуд" фінансово-господарських документів, підприємство придбало зазначені установки для кондиціювання повітря у ТОВ "ВЕ КОН" на загальну суму 1,9 млн грн.

Окрім цього, слідство встановило, що 10 вересня 2015 року КП "Харківська дирекція будівництва метрополітену" та ТОВ "Тіаре" уклали угоду про закупівлю чотирьох вентиляторів осьових на загальну суму майже 6,1 млн грн. Однак, згідно даних Універсальної біржі "Україна", вартість одного вентилятора складає 86,4 тис. грн. При цьому встановлено, що в Україну ці вентилятори взагалі були завезені за ціною 76,9 тис. грн. Однак у подальшому ТОВ "А.І.К." провело роботу з "доукомплектування" вентилятора, після чого продало його ТОВ "Тіаре" за 1,08 млн грн.

Також слідство встановило, що 1 квітня 2016 року КП "Харківська дирекція будівництва метрополітену" та ТОВ "Експресбуд" уклали договір про закупівлю помп для рідин, насосів на загальну суму 957,8 тис. грн. Згідно даних Універсальної біржі "Україна", вартість зазначеного устаткування відповідно до договору про закупівлю значно перевищує середньо ринкові ціни.

Слідство встановило, що все згадане обладнання було встановлено під час будівництва перегону від станції "Олексіївська" до станції "Перемога" та в теперішній час знаходиться на балансі КП "Харківський метрополітен".

Суд задовольнив клопотання слідчого та дозволив йому вивчити документи на встановлену техніку під час будівництва станції метро "Перемога" в Харкові.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme