Чому Путін програв вибори у Нідерландах

Вибори в Нідерландах зберегли наявний баланс політичних сил в цій країні – і в Європі, даючи надію на те, що до кінця року ЄС залишиться на політичній мапі в незмінному вигляді – попри катастрофічні прогнози на цьогорічні вибори у країнах – ключових членах союзу

Журналіст відділу «Світ»
Чому Путін програв вибори у Нідерландах…

Хоча фінальних результатів нідерландських виборів іще немає, проте дані екзит-полу, проведеного на замовлення національного телебачення країни, особливих сумнівів ні в кого не викликають. За цими даними, право-ліберальна "Народна партія за свободу і демократію" на чолі з чинним прем'єром країни Марком Рютте отримає 31 з 150 місць в майбутньому парламенті. Натомість в ультраправої Партії свободи Герта Вілдерса буде лиш 19 місць.

Вочевидь, серія показово жорстких акцій, проведених поліцією проти адептів "турецького міру в Нідерландах" та емісарів Ердогана напередодні виборів, переконали громадян країни, що й чинна влада достатньо дбає про захист їхніх інтересів.

І, як не дивно, результатами виборів у країні задоволеними залишились усі без винятку сторони, задіяні в процесі.

Задоволений Вілдерс. "Ми отримали 19, можливо, 20 крісел… ми - серед переможців, у нас на чотири місця більше (ніж в парламенті минулого скликання – ред..), і я вас запевняю, весна патріотів почнеться ", - заявив ультраправий політик. Для якого перебування в опозиції, насправді, є ідеальним варіантом існування, за якого можна жорстко критикувати чинну владу, утримуючи свій базовий електорат, але при тому не несучи жодної відповідальності ні за функціонування державної машини та економічну ситуацію, ні навіть за виконання власних обіцянок. Перед виборами Вілдерс, нагадаємо, обіцяв вивести Нідерланди зі складу Європейського союзу, закрити в країні всі мечеті і заборонити Коран "за екстремізм". Реалізувати ці – та чисельні інші, не менш екзотичні обіцянки виборцям, було би не так то й просто.

Задоволений Рютте. Він констатував, що Голландія проголосувала проти "шкідливого популізму", подолання якого входило в його передвиборну програму. Окрім 31 крісла в парламенті (зі 150) Рютте отримав майже стовідсоткові шанси сформувати правлячу коаліцію і продовжити працю на благо Нідерландів.

Задоволені інші члени Євросоюзу, які тішаться тим, що Нідерланди залишаться стабільною і прогнозованою країною. "Вітаю голландців, що перешкодили підйому крайніх правих" - написав у своєму твіттері очільник французької дипломатії Жан-Жак Ейро. Подумавши, певно, що було б непогано повторити успіх голландців на французьких квітневих виборах з "Національним фронтом" Ле Пен.

"Нідерланди! Нідерланди! Ви – чемпіони! Вітаю з чудовим результатом виборів", - вторував Ейро голова апарату канцлера Німеччини Ангели Меркель Петер Альтмайер. Партії якого "подвиг Рютте" бажано було б повторити на вересневих виборах, відігнавши на політичний маргінес ультраправу "Альтернативу для Німечини".

Радіти, напевно, варто і Києву. Хоч Рютте ніколи й не значився у списку адвокатів української євроінтеграції, але під тиском інших країн ЄС конфлікт довкола "антиукраїнського референдуму", зорганізований місцевими фріками не без підтримки з Росії, він зумів "розрулити" з мінімальними для України втратами.

Не надто радітимуть такому результату виборів, ймовірно, тільки в Москві, де вибори в Нідерландах вважали одним з найбільших (поряд з французькими виборами) шансів почати дезінтеграцію європейської спільноти. Ален поганий настрій у Володимира Володимировича – це вже проблеми його підлеглих. Європа святкує поразку нацистів.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme