Чому Садовий назвав "провалом" отримання додаткових 1,3 млрд грн

Depo.Львів проаналізував, які вигоди від децентралізації отримав Львів, мер якого вважає, що вона провалилася

Чому Садовий назвав "провалом" отримання…

Голова фракції "Самопоміч" у Верховній Раді Олег Березюк неодноразово заявляв про провал процесів децентралізації в Україні. Також про зрив децентралізації говорив і лідер цієї політичної сили, мер Львова Андрій Садовий.

Depo.Львів проаналізував, що ж дала децентралізація конкретно Львову. За даними наших джерел у Кабінеті міністрів, внаслідок реформи децентралізації органи місцевого самоврядування різних рівнів отримали у минулому році значний фінансовий ресурс.

Зокрема для Львова у 2016 році, порівняно з 2015 роком, приріст склав 55,3%, або 1,3 млрд гривень. В Україні доходи місцевих бюджетів до загального фонду в цілому в країні зросли порівняно (у співставних умовах та без урахування територій, що не підконтрольні українській владі) на 49,3%, або на 48,4 млрд гривень. Тобто Садовий отримав більші надходження, ніж інші міста. А загалом 2,7% всіх коштів, що були отримані саме завдяки бюджетної децентралізації осіли у Львові.

Насправді цих доходів вистачило не тільки для повного фінансування переданих повноважень та функцій органів місцевої влади, але й частина коштів були розміщені на депозитах у банківській системі. Так, Садовий розмістив на депозитах у банках 506,7 млн грн коштів міського бюджету Львова. Загалом місцеві органи влади України поклали на депозит 15,9 млрд грн.

Обсяг капітальних видатків бюджету Львова за 2016 рік склав 2,1 млрд грн або 32% від загального обсягу видатків. Для всіх місцевих бюджетів країни цей показник склав 52,5 млрд грн або 15,1% від обсягу видатків загального та спеціального фондів місцевих бюджетів. Це на 20,4 млрд. грн. або на 63,3% більше, ніж було у 2015 році.

Щодо зарахування до бюджетів місцевого самоврядування частини (13,44%) акцизного податку з виробленого в Україні та з ввезеного на митну територію України пального, то у 2017 році було змінено механізм його зарахування до бюджетів місцевого самоврядування.

Змінами в Бюджетний кодекс передбачено, що частина цього розподілятиметься між бюджетами місцевого самоврядування за рішенням Кабінету Міністрів. Це зовсім не означає, що місцеві бюджети отримають коштів менше ніж у 2016 році. Навпаки, за підсумками року очікується зростання доходів від зазначеного податку.

Казначейство до 15 березня 2017 р. здійснить розподіл зазначених коштів у сумі близько 920 млн грн , в тому числі Львів отримає 18 млн грн. Після цього кошти зараховуватимуться у щоденному режимі.

Всі актуальні та свіжі новини Львова читайте на Depo.Львів

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme