Шестеро суддів відмовилися розглядати справу свого колеги

Стрийського суддю Юрія Андрейківа звинувачують у кермуванні в нетверезому стані

Стрийського суддю Юрія Андрейківа звинувачують у кермуванні в нетверезому стані. Справа судді не доходить до суду. Працівник Стрийської Феміди заснув за кермом, а потім відмовився проходити тест на алкосп'яніння. Патрульні твердять – він був п'яним. Про це пише Depo.Львів з посиланням на Захід.нет.

Та вже шестеро суддів відмовилися розглядати справу проти свого колеги. Тим часом, термін, в який його можна притягнути до відповідальності, спливає.

15 грудня 2016 року у Стрию поліцейські не могли розбудити місцевого суддю, який заснув у машині на світлофорі. Та ще й, як на зло, прямісінько перед автівкою партрульних.

"Ми відразу подумали, що, можливо, даній особі погано, чи щось із серцем. Відчинили дверцята автомобіля та побачили, що особа лежить, чи вона непритомна і відчули одразу різкий запах алкоголю", – розповів інспектор патрульної поліції Тарас Кирилич.

Коли ж чоловіка добудилися, крім водійських прав, він показав ще й посвідчення судді. Був це представник стрийської Феміди – Юрій Андрейків. Він запевняє: їхав тоді тверезісіньким, відзначає Форпост.

"Я не заснув за кермом. Мені стало погано, я припаркувався на узбіччі, а не на світлофорі, як заявляє поліція. Мені стало погано, я лікувався, я хворів, я перебував на обліку. У лікарні встановили, що я не був у стані алкогольного сп'яніння. Є довідки, інструкції тих ліків, що я приймаю, що дійсно вони передбачають сонливий стан", – пояснює сам суддя Юрій Андрейків.

Під дією ліків, алкоголю чи навіть наркотиків – суті не міняє, бо це одна стаття – 130 ст. Кодексу України про адміністративні правопорушення. Але проходити тест на алкосп'яніння, – як запевняють правоохоронці, – водій відмовився.

"Ми зупинили двох свідків і у їхній присутності запропонували даному водієві пройти тест на стан алкогольного сп'яніння. На що водій спочатку погоджувався, потім відмовлявся", – каже інспектор патрульної поліції Іван Ільчишин.

Натомість суддя наполягає – це неправда.

"Це собі записали самі поліцейські. Тобто мене цього не питалися", – заявив Юрій Андрейків.

Врешті на суддю склали протокол за відмову пройти тест на алкосп'яніння. Справа потрапила до Стрийського суду, де й працює Юрій Андрейків. Але там не захотіли судити колегу. Один за одним шестеро суддів взяли самовідвід.

"Це відповідно до вимог кримінально-процесуального кодексу України. Суд, в якому працював або працює судя, не може розглядати справу протии нього", – пояснює голова Стрийського міськрайонного суду Василь Бораковський.

Після того, як увесь склад Стрийського суду взяв самовідвід, справу судді Андрейківа передали Миколаївському районному суду. Тут її узяли до розгляду, але на перше судове засідання, яке мало відбутися сьогодні, 7 березня, представник Феміди не з'явився. До того ж, поки стрийські судді передавали справу з рук у руки, майже сплив тримісячний термін, у який можуть накласти штраф за таке правопорушення.

"Судову повістку було скеровано одразу після того, як справа потрапила до нашого суду. Однак на сьогоднішнє судове засідання, особа, яка притягається до відповідальності, не з'явилася. Сказати, чи він отримав повістку, не можу, бо нам не повернулося повідомлення про вручення. Тому суддя переніс справу на 14 березня", – пояснив голова Миколаївського районного суду Андрій Головатий.

Якщо ж Юрій Андрейків знову не з'явиться, прийматимуть рішення про розгляд справи без нього. Але вже 15 березня – останній день, коли його можуть притягнути до відповідальності. До слова, ми спілкувалися із суддею за день до першого слухання і він знав, коли буде розглядатися справа. Щоправда, на запитання, чи планує їхати на суд, сказав, що "ще буде радитися із адвокатом".

Сам же ж суддя Андрейків вже рік справ не розглядає, бо закінчився термін його повноважень. І якраз зараз у Києві розглядають питання про надання Юрію Андрейківу безстрокових функцій. Тож адмінпротокол може вплинути на його кар'єру.

Всі актуальні та свіжі новини Львова читайте на Depo.Львів

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme