Як і чому пільговики будуть платити за проїзд у метро Києва з 1 квітня

Менш ніж за місяць ніхто з пільговиків більше не зможе проїхатися у метро столиці без "Картки киянина". Не допоможе навіть оригінал пільгового посвідчення

Як і чому пільговики будуть платити за п…

Столичних пільговиків довго лякали тим, що ані посвідчення, ані інші документи не зможуть надавати право на безкоштовний проїзд у метрополітені Києва. Та "годину Х" увесь час відтерміновували. І от нещодавно з мерії прийшла звістка: з 1 квітня усі пільговики зможуть їздити у метро без грошей лише за наявності "Картки киянина". Немає картки – плати гроші за проїзд.

Depo.Київ вирішив розібратися, які категорії населення торкнеться це нововведення і що робити, скажімо, пенсіонерам, які приїхали з інших регіонів. Адже усі вони звикли, що за пенсійним посвідченням проїзд у громадському транспорті має бути безкоштовним.

Але для початку трохи історії. Фішку з "Карткою киянина" вигадав ще мер Черновецький у 2008 році. На той час планувалося, що таку картку зможуть отримати лише мешканці Києва, і вони матимуть низку привілей у порівнянні з людьми, які не прописані у столиці. Тоді навіть здійнявся шквал критики, мовляв, "космічний" мер має нахабство ділити киян і некиян на два сорти, адже приїжджим начебто довелося б, наприклад, дорожче платити за той самий проїзд у громадському транспорті. Черновецький стояв на своєму: влада столиці повинна піклуватися лише про киян, а не про усіх українців. Та "дискримінаційний" проект під назвою "Картка киянина" тоді фактично не розпочався.

Проте вже наступники Черновецького підхопили його ідею. А за мерства Кличка формат і функціонал "Картки киянина" вийшли на новий рівень. Наразі у цю картку заклали купу різних можливостей – можна навіть отримувати знижки у деяких торговельних точках міста.

Та повернемося до теми безкоштовного проїзду у метрополітені для пільговиків у столиці. З 1 квітня поточного року людина, яка має пільгу на оплату проїзду, зможе нею скористатися лише за умови, що у неї є "Картка киянина".

Для отримання "Картки киянина" потрібно йти до районного управління праці та соцзахисту населення. З собою потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код та посвідчення, яке підтверджує право на пільги. Також для отримання картки можна звернутися до "Ощадбанку".

В разі, якщо "Картка киянина" вже є, але оформлена у банків-партнерів даного проекту, та пільговикам, знову ж таки, потрібно йти до районного управління праці та соцзахисту. Там картку мають активувати для безкоштовного проїзду у метро. З собою потрібно мати саму "Картку киянина" та посвідчення, що дає право на пільги.

За великим рахунком дану картку можуть отримати усі бажаючі, які хоч якось "товаришують" з Києвом. Наприклад, у людини немає прописки у столиці, але вона працює у місті, а отже – сплачує податки до бюджету Києва, а тому може подати документи на "Картку киянина". Крім цього, на картку можуть претендувати студенти, які навчаються у столичних вишах. Вимушені переселенці із зони АТО також мають право на "Картку киянина".

Втім, не усі власники картки мають право на безкоштовний проїзд у метрополітені. Пощастило лише певним категоріям населення. Наприклад, маючи "Картку киянина", з 1 квітня у підземці безкоштовно можуть їздити пенсіонери, інваліди ІІІ групи, учасники війни або батьки багатодітної сім'ї. Загалом список людей, що зможуть з карткою їздити в метро безкоштовно, має наступний вигляд:

Та усі ці особи-пільговики, нагадаємо, мають або бути прописані у столиці або хоч якось брати участь у житті Києва.

У коментарі Depo.Київ директор Департаменту соціальної політики столичної мерії Юрій Крикунов розповів, що, наприклад, пенсіонер, який приїхав зі Львівської області, має платити у метро Києва, адже не буде мати "Картки киянина". Навіть за посвідченням пільговика даного пенсіонера не пропустять без сплати за проїзд.

"Безкоштовний проїзд київських пенсіонерів і пільговиків у метро дотує за розпорядженням Центральної влади виключно мерія столиці. Ще кілька років тому дотації для пільгових категорій надходили з центрального бюджету. Наразі пільговий проїзд повністю перекладено на плечі місцевих бюджетів, тобто Києва. Тому цілком логічно, що столична влада піклується виключно про пільговиків Києва", - каже Крикунов.

Варто додати, що загалом у столиці мешкає майже 900 тис. пільговиків і, наприклад, минулого року на дотації пільгового проїзду у громадському транспорті Києва було виділено близько 500 млн. гривен з бюджету столиці.

Всі новини Києва читайте на Depo.Київ

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme