У Харкові засудили науковця, який допоміг Китаю з космічним тепловізором

Порушник здійснював роботи та надавав послуги по розробці та створенню супутників для контролю космічного простору у Китаї

У Харкові засудили науковця, який допомі…

Як передає Depo.Харків, вирок чоловікові 28 лютого ухвалив Московський районний суд м. Харкова. Засуджений – харків'янин, пенсіонер, раніше був не судимий.

Суд встановив, що на початку жовтня 2015 року чоловік отримав на свою електронну поштову скриньку листа від громадянина Китайської Народної Республіки з пропозицією виїхати до Китаю та прочитати лекцію у Пекінському інституті космічної механіки та електрики, розробити технічну документацію на проведення робіт зі створення космічного тепловізору.

Чоловік відразу прийняв пропозицію.

За матеріалами суду, він був достатньо обізнаним у вищезазначеній темі, оскільки раніше працював заступником начальника відділу Окремого дослідного конструкторського бюро Фізико-технічного інституту низьких температур та приймав участь у якості керівника у розробці макету інфрачервоного оптико-електронного тракту і кріовакуумного стенду для його випробувань, які проводились з метою створення космічного тепловізору (космічної інфрачервоної системи), яка могла здійснювати дальнє виявлення об'єктів в космосі, у тому числі міжконтинентальних балістичних ракет.

Порушник, усвідомлюючи, що космічний тепловізор є товаром військового призначення і для його експорту необхідний дозвіл Державної служби експортного контролю України, в порушення встановленого порядку зібрав та підготував необхідну технічну документацію для китайської сторони.

11 жовтня 2015 року чоловік прибув до міжнародного аеропорту "Бориспіль" та здійснив посадку на літак сполученням Київ-Пекін, приховавши, що переміщує технічну документацію.

Далі, в період з 11 жовтня по 13 листопада 2015 року, використовуючи привезену документацію, порушник здійснював роботи та надавав послуги по розробці та створенню супутників для контролю космічного простору у Пекінському інституті космічної механіки.

За свою роботу чоловік отримав винагороду у розмірі 1 тис. доларів та сплатив податки у розмірі 200 доларів.

Під час досудового розслідування 3 лютого 2017 року між прокурором та підозрюваним була укладена угода про визнання винуватості у скоєнні злочину за ч.1 ст. 333 КК України та узгоджене покарання у вигляді 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1,7 тис. грн), без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

Суд угоду затвердив та призначив узгоджене покарання.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme