В ЗСУ не зволікають з впровадженням стандартів НАТО

Від темпів упровадження стандартів НАТО напряму залежить й ефективність реформування українського війська

В ЗСУ не зволікають з впровадженням стан…

За останні роки українська армія помітно змінилося на краще. Наші Збройні Сили мають солідний бойовий досвід, високу боєздатність, налагоджено забезпечення армії, у десятки разів збільшилася кількість військових навчань, також і міжнародних. Потроху рухається ЗСУ до стандартів НАТО, повідомляє Depo.Хмельницький з посиланням на "Народну армію".

Україна голосно заявила про своє прагнення вступити в Альянс і чітко визначила рух до Європи. Затверили й Стратегічний оборонний бюлетень. Це - своєрідна дорожня карта приведення української армії до стандартів НАТО до 2020 року.

Стандартизаційні угоди (англ. Standardization Agreement — STANAG) для уніфікації збройних сил діють в усіх 28 країнах - членах Альянсу. Вони дають змогу найефективніше здійснювати спільне управління силами й засобами збройних сил, спільні операції та місії, бойову підготовку, технічне оснащення армій, розробку й виробництво озброєння та військової техніки.

На сьогодні таких стандартів існує більш як тисяча. На кінець минулого року в ЗСУ уже імплементували 120 стандартів.

Суть стандартів НАТО полягає в тому, щоб і отримувати, і надавати допомогу, і брати участь у формуванні колективної безпеки. Має бути досягнуто рівень взаємної сумісності ЗС України, інфраструктури з інфраструктурою країн - членів НАТО.

Як стверджують військові експерти, це спричинить позитивні зміни не лише безпосередньо в ЗСУ. Стандарти Альянсу для української оборонної промисловості відкриють нові можливості щодо розробки, виробництва й реалізації озброєння та військової техніки. Упровадження стандартів відкриє для вітчизняних виробників нові напрямки кооперації із західними партнерами. Зокрема може бути організовано спільні підприємства та виробництва, передачу на територію України технологій виробництва вузлів та агрегатів для комплектації систем озброєнь для національних ЗС, а також спільне виробництво ОВТ для виходу на ринки третіх країн.

Упровадження стандартів НАТО в бойову підготовку військ, а також підготовку офіцерського й сержантського складу дасть змогу суттєво підняти рівень боєготовності української армії. Крім того, це можливість не тільки перейняти досвід найкращих армій світу, а й досягти сумісності з ними.

Важливим є й питання переведення на стандарти НАТО соціального пакету українських військовослужбовців, що дасть змогу зробити службу в армії привабливою, престижною й перспективною. Тому що "соціалка" в НАТО - це не тільки високе грошове забезпечення військовослужбовців, а й реалізація їхніх соціальних гарантій за найкращими світовими зразками.

"Міноборони впроваджує оборонну реформу з дотриманням заведених у НАТО принципів і правил. У нас діє Центр стандартизації, і нині відбувається робота зі створення додаткових структурних підрозділів, які займатимуться стандартизацією та напрацюванням відповідних документів, - заявив нещодавно міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак. - Мені дуже хотілось би, щоб ЗСУ перейшли на стандарти НАТО якнайшвидше, проте це не залежить тільки від нашого бажання. Наприклад, Республіка Польща та Чеська Республіка вже 17 років як набули членство в НАТО, але досі продовжують упроваджувати стандарти Альянсу."

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme