Щоденник "Української весни": 2 березня 1917 року

Перший заклик до боротьби українців за самостійність лунає в Петрограді

Щоденник "Української весни": 2 березня…

Портал Depo продовжує проект, присвячений подіям Української революції 1917-1921 років, що стала першою масштабною спробою вибороти незалежність.

2 березня 1917 року цар Микола II, який перебував у Пскові, зрікається трону. Зробити це його вмовило оточення, яке сподівалося: такий крок заспокоїть людей та зупинить повстання. Владу імператор передає молодшому брату Михайлу Олександровичу. Іншим своїм рішенням він створює Тимчасовий уряд на чолі з князем Львовим.

Перша спроба відповісти на питання "а що ж тепер робити українцям?" лунає не в Києві, а в Петрограді. Тамтешні українці (насамперед студенти) створюють Тимчасовий Український революційний комітет. Того ж дня комітет видає відозву "До українського громадянства, студентства, робітництва й українських офіцерів у Петрограді". Головна ідея документу - українці мають боротися не лише за "загальногромадянські", а й за національні права, за власну "національнодержавну самостійність". Але мова поки йшла не про незалежність, а про федералізацію Росії з найширшою автономією України.

На фото: Микола ІІ невдовзі після зречення.

До моменту переходу на григоріанський календар на початку 1918 року всі дати вказують за старим стилем (юліанським календарем).

Попередній випуск: 1 березня 1917 року.

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme