Трагедія на Львівщині: Лютневі навчання не допомогли уникнути жертв

Наразі офіційно повідомляється про 8 загиблих і 14 поранених внаслідок вибухуна шахті "Степова" шахтарів

Трагедія на Львівщині: Лютневі навчання…

Наразі офіційно повідомляється про 8 загиблих і 12 поранених шахтарів

В четвер, 2 березня, о 12:46 у селі Глухів Сокальського району Львівської області на шахті № 10 "Степова " ДП "Львіввугілля" на горизонті 550 метрів, в 119 конвеєрі внаслідок вибуху сталося обрушення гірської породи.

За даними Головного управління ДСНС у Львівській області, на шахті у цей час працювало 172 гірника, на аварійній ділянці – 34 гірника. З них 8 загинуло, 6 гірників з травмами було піднято на поверхню. Станом на 15:30 на поверхню було піднято всіх шахтарів.

До проведення аварійно-рятувальних робіт було залучено 5 відділень Державної воєнізованої гірничо-рятувальної служби Міненерговугілля – загалом 50 осіб та 7 одиниць техніки.

За даними Міністерства охорони здоров'я, 14 шахтарів госпіталізовано до Червоноградської центральної міської лікарні: 2 людей у реанімації, 11 - у хірургії, 1 - у травматології. За оперативною інформацією, 2 потерпілих перебувають у важкому стані, 12 - середньої важкості. У лікарню додатково направлені спеціалісти з Львова - анестезіологи, нейрохірурги, лікарі політравми. Задіяно 7 бригад швидкої медичної допомоги.

На місце трагедії прибув голова Львівської обладміністрації Олег Синютка, причини вибуху встановить спеціальна комісія. У коментарі журналістам він натякнув, що вони можуть бути пов'язані з блокадою торгівлі з окупованими територіями. "Попередньо кваліфікується вибух метану, але кінцевий висновок дасть комісія, яка проведе розслідування. Буде створена комісія, яка проведе розслідування і вона зробить висновок, чи порушувалися правила техніки безпеки", - сказав він.

За словами голови Львівської обладміністрації, навантаження не збільшувалося. Також не збільшували обсяги видобутку. "Але те, що повністю готувалися всі засоби для того, щоб збільшувати видобуток у зв'язку з блокадою, це очевидно. У зв'язку з тим, що ми перестали отримувати вугілля зі сходу України, ми готувалися до того, щоб збільшити обсяги видобутку на "Львіввугілля". Чи пов'язаний вибух на шахті з проведенням робіт із збільшення обсягів – висновок дасть тільки комісія ", - заявив Синютка.

У свою чергу, листопаді 2015 року генеральний директор "Львіввугілля" Андрій Дяченко заявляв, що "Львіввугілля" має намір збільшити видобуток вугілля у 2 рази або з 1,5 млн тонн до 3 млн тонн у 2020 році. Тобто, плани по збільшенню видобутку були ще до блокади торгівлі на Донбасі. "До 2020 року показники видобутку, за попередніми підрахунками становитимуть 3 млн тонн", - сказав він.

Він говорив, що для збільшення виробництва необхідно провести технічне переобладнання деяких шахт.У 2016 році очікувалося що видобуток буде збільшено на 33,3%, або 0,5 млн тонн до 2 млн тонн.

Як вдалося дізнатися Depo.Львів, на початку лютого Державне підприємство "Вугілля України" виділило 12,9 млн гривень на модернізацію шахт ДП "Львіввугілля" (Львівська область) Також кошти будуть спрямовані на модернізацію й переоснащення шахт.

Кошти, у першу чергу, направлять на модернізацію шахт "Відродження", "Лісова" і "Степова". У перспективі це має дати змогу "Львіввугіллю" збільшити видобуток вугілля.

Шахта потребувала реконструкції і раніше. Кабінет Міністрів виділив 8 млн гривень на модернізацію шахт державного вуглевидобувного підприємства "Львіввугілля" ще у травні минулого року. Кошти пішли на відкриття трьох низькоствольних лав на шахтах "Межирічинська", "Великомостиська" і "Степова".

Заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Ростислав Замлинський повідомив тоді, що таку суму отримано вперше за останні кілька років. Генеральний директор "Львіввугілля" Андрій Дяченко уточнив, що обладнання на шахтах зношене на 80%.

Заступник міського голови Червонограда Дмитро Балко заявив, що попередньою причиною вибуху на шахті в селі Глухів, Львівської області стало накопичення газу у горизонтальному тунелі. "Попередня причина вибуху – накопичення газу у горизонтальному тунелі. Усіх постраждалих доправляють у Червоноградську центральну лікарню" - розповів Дмитро Балко. Але це, насправді причина трагедій на більшості українських шахт. А от чому метан там накопичився наразі невідомо.

Стан двох постраждалих внаслідок вибуху на шахті "Степова" на Львівщині залишається критичним. Про це Depo.Львів стало відомо із власних джерел у медичних колах області. Не виключено, що декого будуть перенаправляти до Львова. На місці події, каже джерело, працюють медики із сусідніх міст області.

Голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець у своїх коментарях називає інші цифри щодо постраждалих. За його словами, під час вибуху на шахті загинули 10 шахтарів.

Одразу після того, як стало відомо про вибух, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман скасував заплановані на сьогодні заходи і вилетів до Львівської області. Разом з прем'єр-міністром у Львівську області вилетіли міністр енергетики України Ігор Насалик, голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін. Створено оперативний штаб для координації дій відповідних служб.

Президент України Петро Порошенко доручив Кабінету міністрів перевірити всі вуглевидобувні підприємства через вибух на шахті в селі Глухів на Львівщині. "Петро Порошенко доручив Кабінету міністрів провести перевірку всіх вугледобувних підприємств України щодо забезпечення засобами і дотримання норм безпеки виробництва", - повідомили у прес-службі президента. Також Порошенко оголосив всеукраїнську жалобу через загибель гірників.

Сокальське відділення поліції за процесуального керівництва Червоноградської місцевої прокуратури внесло відомості до ЄРДР, пов'язані з розслідуванням аварії, що відбулася на шахті у Львівській області. Провадження розпочате за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.272 КК України ( порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою). Подальше досудове розслідування прокуратурою Львівської області доручено проводити слідчому управлінню Нацполіції у Львівській області.

"Створено групу слідчих з числа досвідчених працівників поліції та групу досвідчених процесуальних керівників. Найближчим часом слідчими буде винесено постанови на призначення відповідних експертиз з метою встановлення дійсних обставин трагедії, причин та умов, що призвели до її виникнення, а також встановлення винних осіб", – повідомили у прокуратурі.

Вугілля на львівських шахтах для своїх потреб закуповує Енергохолдинг ДТЕК. Компанія управляє енергетичними активами System Capital Management Ріната Ахметова. Зокрема із "Степової" вугілля йде на Добротвірську ТЕС.

Раніше "Львіввугілля" просило Кабінет Міністрів передбачити 436 млн гривень на модернізацію шахт компанії в державному бюджеті на 2016 рік. Дяченко говорив, що виділення коштів дозволить збільшити обсяг вуглевидобутку й знизити собівартість вугілля.

Крім цього, "Львіввугілля" просило виділити 480 млн гривень на покриття собівартості вугілля. В 2017 році компанія планувала стати беззбитковою.

Також у 2015 році Служба безпеки України підозрювала колишнє керівництво "Львіввугілля" у розкраданні 350 млн гривень держкоштів. "Співробітники СБУ викрили факти розкрадання колишнім керівництвом ДП "Львіввугілля" більш як 350 млн гривень державних коштів", - говорилося у повідомленні СБУ.

Установлено, що посадові особи ДП протягом 2013-2014 років без проведення тендерних процедур закупили продукцію за значно завищеними цінами, зокрема гірничо-шахтне обладнання й комплектуючі для виробничих потреб. Співробітники спецслужби також викрили угоди з видобутим вугіллям державного підприємства.

При відправленні вугілля на збагачення зловмисники штучно завищували показники домішок у продукції, відповідно знижувалися офіційні об'єми отриманого після обробки концентрату. Невраховане за документацією вугілля вони реалізовували й привласнювали отримані за нього гроші. Було відкрито кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу.

За іронією долі, 17 лютого цього року на цій же шахті відбулася навчальна тривога. На завершення, ухвалили рішення, що підготовка ВП "Шахта "Степова" ДП "Львіввугілля" до ліквідації аварії – задовільна.

Пожежі на шахті і раніше виникали регулярно ще десять років тому і пізніше, деякі з них гасили тижнями. Наприклад цей же конвеєр горів кілька днів в 2012 році. Тоді причиною пожежі була іскра електродвигуна скребкового конвеєра лави. Тільки от обходилося без таких жертв.

Всі актуальні та свіжі новини Львова читайте на Depo.Львів

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme