У Полтаві відкрили документальну виставку-історію Свято-Успенського собору

У Полтаві до 25-річчя відновлення Богослужінь у Свято-Успенському відкрилася документальна виставка

У Полтаві відкрили документальну виставк…

У Полтавському держархіві відкрили документальну виставку "З історії православної церкви на Полтавщині", яка присвячена 25-тій річниці відновлення Богослужінь у Свято-Успенському кафедральному соборі, повідомляє Depo.Полтава з посиланням на прес-службу Полтавської ОДА.

Для експозиції підготували 52 архівних документа (40 фотографій та 12 текстових документів) ХІХ - поч. ХХІ ст.
7 квітня 1992 року у соборі відновили богослужіння, яке було заборонено з 20-х років минулого століття.
Виставка складається із двох розділів. Документи першого розділу свідчать про великий вплив православної церкви на культурно-духовне життя країни, розповідають про минуле однієї з духовних святинь краю – Полтавський Свято-Успенський кафедральний собор.

Другий розділ виставки інформує про антицерковну політику, репресії стосовно священиків на Полтавщині у радянський період та відродження Української православної церкви і духовності в Україні наприкінці ХХ – початку ХХІ століття.

Відвідувачам виставки показали рішення виконавчого комітету Полтавської обласної ради "Про передачу дзвіниці колишнього Успенського собору в м. Полтаві релігійній громаді Української автокефальної церкви", статті про церковне будівництво на Полтавщині в оновлених "Полтавських єпархіальних відомостях", світлини про перебування Патріарха Київського і всієї Русі України Мстислава (Степана Скрипника) у Полтаві (1991-1992 рр.), та інші унікальні архіви.

Останній блок документів розповідає про різнопланову діяльність Полтавської єпархії УПЦ КП і, зокрема, священиків Святоуспенського собору, в напрямку допомоги військовим ЗСУ на Сході.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Полтава

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme