UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

На Кубані жаліються на брак казаків

Екс-отаман Кубанського казачого війська Володимир Громов розповів про чисельність казаків в краї

На Кубані жаліються на брак казаків…

Про це Громов сказав в інтерв'ю "ЮГА", передає Depo.Кубань.

"У 1992 році одна соціологічна служба проводила дослідження - мовляв, скільки на Кубані живе нащадків казаків. Нарахували близько 1 млн осіб. Але треба розуміти, що це все дуже різні люди. Деякі зберегли свою етнічну приналежність, зберегли розуміння того, що вони казаки. Таких, на жаль, дуже мало. Більшість же втратило зв'язок. Вони ніяк не беруть участь в житті казацтва. Звичайно, можна і за їх рахунок поповнювати ряди казацтва, але тільки чи є в цьому сенс? Для мене мірилом приналежності до казацтва є хоча б елементарна здатність відповісти на питання, з якої ти станиці. Навіть якщо людина міська, він все одно повинен знати, з якої станиці його діди і прадіди. Якщо людина навіть на таке питання відповісти не може, то який же це козак?", - сказав Громов.

Під час Всеросійського перепису населення 2010 року близько 5,5 тис. казаків в Краснодарському краї вказали національність "казак".

"Якщо зараз провести перепис, то казаків, напевно, ще менше буде. Я пам'ятаю, як проводився перший перепис на початку нульових років. Ми, Рада отаманів Росії, домоглися, щоб у переписний лист була додана графа "казацтво" в списку національностей. Ми проводили серйозні роз'яснювальні бесіди з місцевим казацтвом. В результаті в 2002 році національність "казак" в Краснодарському краї вказали 17 542 людини. Але коли проводився перепис 2010 року, наші заслуги пішли на другий план, робота в цій області практично не проводилася. Тому і виявився за підсумками перепису на Кубані всього 5 651 казак. А далі ще менше буде. Бо казак повинен усвідомлювати себе казаком. Казак і людина, що перебуває в казацтві, - це різні речі. Можна і все 5 млн населення краю назвати казаками. Але тільки казаків від цього більше не стане", - заявив козачий генерал.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кубань

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme