Що війна принесла Бахмуту: Переселенці, злочинність, робота та терпимість

Громадські активісти з ГО Фундація.101 дослідили зміни, які відбулися від початку бойових дій та напливу переселенців у Бахмуті на Донеччині

Як передає Depo.Донбас, дослідження проведене з жовтня 2016 по січень 2017 року викладене на сайті органзації.

Повідомляється, що серед позитивних змін опитані зазначають збільшення робочих місц у місті завдяки переїзду переселенців. Їх створюють зокрема самі підприємства і організації-переселенці.

Також відзначають, що збільшення уваги і допомоги міжнародних і благодійних організацій сприяло відновленню і ремонту об'єктів соціальної інфраструктури, таких як дитячі садки, школи, лікарні.

"На думку опитаних, від напливу короткострокових візитерів найбільше виграють власники бізнесу в сфері перевезень, оптової та роздрібної торгівлі, а також здачі житла в оренду", - йдеться у повідомленні.

У той же час, зазначається, що приток людей негативно позначився на цінах в місцевих супермаркетах, які виявилися значно вище, ніж в сусідніх містах.

"Це, в першу чергу, пов'язано з великим попитом, який створюють короткострокові візитери регулярно приїжджають за покупками", - відзначають в організації.

Зі збільшенням чисельності населення істотно зросло навантаження на такі галузі і об'єкти інфраструктури, як медицина, дороги, місця для паркування, банки. Так, наприклад, респонденти відзначають значний наплив приватного транспорту в центрі міста в робочі дні. Це в основному машини короткострокових візитерів, які приїхали для оформлення документів або на закупівлі.

Зазначається також, що рівень злочинності в місті зріс.

"Респонденти пов'язують це із загальним зниженням добробуту громадян, легким доступом до деяких видів зброї, а також тим фактом, що злочинці можуть легко і швидко сховатися на непідконтрольною території", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що приплив переселенців негативно вплинув на роботу соціальних служб і державних органів, які їх обслуговують, адже при зростанні навантаження кількість штатних одиниць в цих органах влади майже не змінилося.

"Низька заробітна плата і великий обсяг навантаження роблять роботу в цих структурах непривабливою для тих, хто шукає роботу, іноді має місце велика плинність кадрів. Технічне оснащення працівників практично не зазнало поліпшення. Тільки в пенсійному фонді повідомили про закупівлю невеликої кількості нової офісної техніки для одного з відділів", - повідомляють активісти.

Також опитані зазначають, що у Бахмуті хоч і збільшилися попит і вартість оренди житла, купувати частіше нерухомість в місті не стали.

У Фундація.101 повідомили, що згідно дослідження у жителів міста Бахмута неоднозначне ставлення до переселенців та короткострокових візитерів. Здебільшого до активних та ініціативних переселенців ставлення позитивне. Ті ж, хто окрім місця проживання ніяк себе не проявив у Бахмуті, викликають роздратування і неприязнь у місцевих. Короткострокові візитери, що бувають у місті наїздами у справах, викликають місцевих жителів змішані почуття: співчуття до їхньої нелегкої ситуації та роздратування через незручності, пов'язані із великою кількістю людей у місті.

У той же час зазначається, що з часом місцеві жителі адаптувалися до нових умов життя і стали більш терплячими. Приміром, місцеві жителі намагаються не відвідувати супермаркети в робочі дні до 16:00, бо здебільшого в цей час туди на закупи приїздять жителі прилеглих територій.

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme