Стало відомо, скільки державі заборгував Харківський тракторний завод

У Харкові колишні власники тракторного заводу накопичили 640 млн грн боргів перед бюджетами різних рівнів

Як передає Depo.Харків, про це йдеться в ухвалі Київського райсуду Харкова від 2 лютого 2017 року.

Суд встановив, що у березні 2016 року УСБУ в Харківській області відкрило та продовжує розслідування відносно посадовців ХТЗ за статтями "зловживання повноваженнями", "підготовка диверсії", "незаконне придання і використання технічних засобів отримання інформації", "розголошення державної таємниці", "порушення порядку здійснення міжнародної передачі товарів".

Згідно матеріалів суду, слідчі посилалися на те, що керівництво ХТЗ і його власник протягом 2013-2015 років вчинили низку порушень чинного законодавства України, що призвело до нанесення шкоди інтересам держави та формування значної заборгованості перед бюджетами різних рівнів.

Зокрема, за відомостями слідчих, підприємство не виконало кредитні зобов'язання перед іноземним інвестором, які отримувалися під гарантії Уряду за кредитними угодами, внаслідок чого на сьогодні ПАТ "ХТЗ" має непогашену заборгованість у розмірі 400,98 млн грн перед Спеціалізованою державною податковою інспекцією з обслуговування великих платників податків у місті Харкові.

Крім того, ПАТ "ХТЗ" накопичило борг у сумі 40,489 млн грн перед Управлінням пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі Харкова, рішення про стягнення яких прийняті відповідними ухвалами суду на умовах розстрочення терміном на 5 років. Водночас, ПАТ "ХТЗ" умови погашення не виконуються і на даний час вже накопичено 36,745 млн грн простроченої невиплаченої заборгованості.

Також, ХТЗ має борг на суму 146,1 млн грн перед територіальною громадою Харкова через несплату обов'язкових платежів за використання 147,2602 га земельних ділянок під виробничі потреби.

У свою чергу Державна екологічна інспекція в Харківській області виявила та зафіксувала актом факт порушення службовими особами ПАТ "ХТЗ" Кодексу України "Про надра". Зокрема, з 13 вересня 2012 року по 20 жовтня 2013 року завод видобув 1,13 млн куб.м води за відсутності спеціального дозволу на використання надр, чим нанесено збиток державі на суму понад 60,368 млн грн.

"Таким чином, загальна сума заподіяної шкоди державним інтересам становить понад 640 млн грн, від сплати якої на користь держави службові особи та власники ПАТ "ХТЗ" уникають, штучно створюючи умови для затягування претензійної роботи, з метою передачі основних засобів та активів підприємства під забезпечення кредитів підконтрольних банківських та інших фінансових установ, якими задовольняються вимоги інших кредиторів (російських комерційних установ)", - йдеться в рішенні суду.

При цьому у рішенні суду зазначається, що навіть за наявності рішень про стягнення з ХТЗ вказаних боргів, майно підприємства забрати буде неможливо, тому що воно вже закладене в банках.

Як повідомляв Depo.Харків, 2 лютого 2017 року суд зняв арешт на грошові рахунки ХТЗ у шістьох банках та Казначействі України.

Довідка Depo.Харків. ВАТ "Харківський тракторний завод імені Орджонікідзе" - найбільший виробник колісних і гусеничних сільськогосподарських тракторів, будівельно-дорожньої техніки і тягачів в Україні. Підприємство було засновано в 1930 р., за свою історію випустило понад 3 млн одиниць тракторів та іншої техніки. В асортимент продукції входять колісні та гусеничні трактори різної потужності, бульдозери, тягачі, навантажувачі та ін. Традиційно поставляє продукцію на зовнішньому ринку – включаючи країни Європи, Азії, Африки, продукція сертифікована за європейськими стандартами якості.

Державі належить 27,6% акцій підприємства, 24,9% акцій - компанії "Тетра-Інвест" (Дніпропетровськ), 24,8997% акцій - ЗАТ "Алатау" (Харків), 14,35% акцій належать компанії "Фірма "Незалежність" (Харків). Усі три компанії афілльовані з бізнесом харківського підприємця Олександра Ярославського.

У 2015 році завод виробив близько 1600 тракторів - на 10% більше, ніж у 2014 році.
За підсумками року ХТЗ отримав чистий збиток у розмірі 218,05 млн грн, тоді як в 2014 році чистий прибуток становив 449,4 млн грн.

З 9 березня 2016 року Генеральний директор ХТЗ Владислав Губін залишив свою посаду, а з 10 березня за рішенням наглядової ради на цю посаду було призначено Андрія Коваля, який керував заводом у 2006 -2007 рр. (коли заводом володіла "група УкрСиббанку", на даний час – група DCH).

Після цього на коваля були відкриті кілька кримінальних проваджень. Майно та рахунки заводу були арештовані. Фактично, з березня 2016 року по січень 2017 року ХТЗ не працював.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme