UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

12 людей, які здобули дивовижні здібності після мозкової травми

В наслідок отриманих травм вони відкрили у собі щось недзвичайне 

12 людей, які здобули дивовижні здібност…

Синдром саванта як наслідок мозкової травми - неймовірно рідкісний феномен. Згідно з дослідженнями, в світі налічується всього лише 32 випадки, коли після виходу з коми або перенесеної хвороби, що зачіпає головний мозок, у людей відкривалися несподівані таланти і навіть практично надприродні здібності. 10 таких дивовижних історій чекають на вас у цій статті.

1. Бен Макмехон - китайська мова

У 2012 році 22-річний австралієць Бен Макмехон потрапив у важку автокатастрофу і тиждень пролежав у комі. Прийшовши до тями після коми, Бен виявив, що тепер вільно говорить на китайському. Спочатку він спробував дізнатися у медсестри-китаянки, що з ним сталося, а потім взяв аркуш паперу і написав ієрогліфами записку: "Люблю тебе, мамо, люблю тебе, тату. Я буду в порядку". Хоча Бен вивчав китайську в школі, він не міг вільно говорити на неї до катастрофи. Його батьки побоювалися, що тепер їм теж доведеться вивчити мову, щоб спілкуватися з сином, але, на щастя, Бен згадав англійську через кілька днів.

2. Франко Маньяні - малювання по пам'яті

У 60-х іммігрант з Італії Франко Маньяні захворів на загадкову хворобу. Спалахи лихоманки були настільки сильними, що навіть призвели до припадків. Франко вдалося здолати хворобу, але незабаром йому почали снитися дивні сни про його рідне місто Понтіто в Італії. Незважаючи на те, що він не був у місті понад тридцять років, Франко тепер міг чітко уявити кожну вулицю і кожен будинок, і тоді він почав їх малювати. Його роботи виставлялися в галереях поряд з фотографіями зображених місць. Подібність була вражаючою - якимось чином невідоме захворювання відкрило для Франка доступ до його дитячих спогадів. Зараз Франко 83, і він більше не проводить виставки своїх робіт, але його дивовижні картини досі можна знайти в музеях.

3. Тоні Чикорія - гра на фортепіано

У 1994 році в 42-річного Тоні Чикорію вдарила блискавка. Однак чоловікові купно пощастило - поруч виявилася медсестра, яка змогла надати йому першу допомогу. За словами Тоні, в той момент він спостерігав за своїм тілом в ореолі блакитного світіння з боку. Коли Тоні відновлювався після неймовірного випадку, він несподівано став одержимий музикою. Він купив піаніно, навчився грати і тут же почав складати композиції, які немов уже були в його голові, хоча до удару блискавки він ніколи не цікавився музикою. 12 жовтня 2007 року він вперше виступив зі своїм власним твором, і з тих пір неодноразово давав концерти, з'являвся в різних журналах і на телепередачах.

4. Джейсон Педжетт - математика

У 2002 році спортсмена і любителя вечірок Джейсона жорстоко побили на виході з бару. Оговтавшись після сильного струсу, Джейсон виявив, що тепер інакше бачить навколишні його предмети і явища, і може представити найскладніші математичні формули у вигляді геометричних фігур. За словами самого Джейсона, це надзвичайно красиве видовище. Джесон почав втілювати побачене на папері, і за порадою вчених вступив до коледжу і зайнявся вивченням теорії чисел.

5. Томмі Макхью - поезія та малювання

Будівельника і дрібного злочинця Томмі Макхью ніколи не цікавило мистецтво, але обширний інсульт назавжди змінив його життя. Через інсульт в 51 рік Томмі довелося заново навчитися ходити, говорити і їсти без чужої допомоги. У цей складний час він несподівано виявив у себе пристрасть до поезії, і почав писати вірші, щоб висловити все, через що йому доводиться пройти. Томмі захопився не тільки поезією, а й малюванням - він немов став зовсім іншою людиною, тепер він був одержимий творчістю. На жаль, Томмі помер від раку в 2012 році, але пам'ять про нього живе через численні твори мистецтва, створені ним після важкої травми.

6. Орландо Серелл - календарні обчислення

Орландо був звичайною десятирічною дитиною, але нещасний випадок в 1979 році подарував йому практично Супергеройські здібності. Під час гри в бейсбол йому в голову прилетів м'яч, але не дивлячись на сильний удар хлопчик піднявся і продовжив грати. Він не розповів батькам про те, що трапилося і тому так і не звернувся до лікаря, але ще довгий час страждав від головного болю. Коли болі зникли, Орландо несподівано для себе виявив, що тепер може проводити в розумі будь-які календарні обчислення - наприклад, якщо йому називали якусь дату, він міг моментально сказати, який це був день тижня. Він так само в деталях міг описати будь-який пережитий їм день, включаючи погоду, де він перебував і що робив.

7. Кен Уолтерс - графіка

У Кена Уолтерса було нелегке життя ще до інсульту - зламана спина, банкрутство і два серцеві напади. Інсульт тимчасово паралізував його на одну сторону, і Кен виявився прикутий до лікарняного ліжка. Він міг спілкуватися лише за допомогою ручки і блокнота. Однак незабаром він помітив, що його рука ніби сама по собі виводить на папері незвичайні візерунки. Так Кен, який раніше ніколи не цікавився мистецтвом, став професійним художником. Серед його клієнтів - такі великі компанії, як IBM і Java. Його роботи неодноразово з'являлися в журналах і виставлялися в галереях.

8. Алонзо Клемонс - скульптура

У дитинстві Алонзо переніс важку мозкову травму, що спричинило за собою пороки розвитку. У підсумку він залишився з рівнем IQ в діапазоні 40-50 і не може самостійно їсти або зав'язувати шнурки. Але це зовсім не заважає йому бути одним з найбільш шанованих скульпторів в світі. Алонзо володіє дивовижною здатністю - він може створити скульптуру будь-якої тварини, навіть якщо тільки що вперше побачив її на екрані телевізора. Однак популярність він знайшов завдяки своїм повнорозмірним скульптурам коней. Його перша виставка відбулася в 1986 році, а сьогодні його роботи в середньому оцінюються в 45 000 доларів за штуку.

9. Лахлан Коннорс - музика

У Лахлана Коннорса, на превеликий жаль його матері, з дитинства був начисто відсутній музичний слух. Навіть зіграти собачий вальс на фортепіано йому не вдавалося. Зате підліток захоплювався спортом, що і призвело до серйозних струсів мозку під час гри в лакросс. Після цього у Лахлан почалися епілептичні припадки і галюцинації, так що з контактним спортом довелося розпрощатися. Однак мозкові травми призвели до несподіваного побічного ефекту: 17-річний Коннорс раптово виявив здатність грати на різних музичних інструментах, не докладаючи до цього ніяких зусиль. Фахівці вважають, що у підлітка, імовірно, спостерігаються епілептичні припадки, подібні до тих, що на протязі всього свого життя відчував великий композитор і віртуоз Фредерік Шопен. Підліток, якому ще пару років тому "ведмідь на вухо наступив", тепер грає на 13 різних музичних інструментах, включаючи фортепіано, гітару, укулеле і гармоніку.

10. Пацієнтка X - ідеальна пам'ять

В анонімній статті на жіночому інтернет-порталі xoJane невідома дівчина розповіла, як отримала неймовірний дар після нещасного випадку під час катання на лижах. Дівчина не стала звертатися до лікаря відразу після падіння і навіть продовжила кататися. Вона дійшла до клініки лише два дні потому, і лікарі виявили у неї невеликий струс і зламану ключицю. Поки дівчина йшла на поправку, вона стала помічати, що з її пам'яттю твориться щось дивне - вона запам'ятовувала занадто багато. Особливо це стосувалося відвіданих нею місць - вона могла намалювати будь-яку побачену колись будівлю з точністю до найдрібніших деталей. Цілий рік вона проходила численні тести, і лікарі нарешті діагностували їй синдром саванта.

11. Лі Ерцег - математика і малювання

У 2009 році Лі Ецег з Колорадо годувала курей на своєму ранчо і випадково впала в яр. В результаті важкої травми голови, отриманої при падінні, Лі несподівано знайшла талант до математики і мистецтва. Тепер вона з легкістю вирішує складні рівняння і пише картини, які виставляє в галереї Лагуни-Біч у Каліфорнії. На жаль, у травми були і сумні наслідки - Лі зовсім не пам'ятає своє життя до інциденту і навіть не впізнає власну матір.

12. Дерек Амато - фортепіано

В результаті невдалого стрибка в басейн в жовтні 2016 року, Дерек Амато отримав важкий струс. Хоча інцидент призвів до часткової втрати слуху і пам'яті, Дерек ні про що не шкодує - адже він перетворився в музичного генія. Він почав грати на піаніно так, немов тренувався з дитинства. Дерек зізнався, що не дивлячись на головні болі і чутливість до світла, він би не став нічого змінювати, якби у нього була можливість повернутися в минуле.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme