ЗСУ та кримські татари: Що сталося на Чонгарі

На базу кримськотатарського батальйону "Аскер" навідалися ЗСУ. Дана історія взагалі є досить дивною, але певні речі нарешті прояснилися

ЗСУ та кримські татари: Що сталося на Чо…

Все розпочалося з повідомлення кримськотатарського телеканалу ATR, що 12-го лютого близько 20-ї години вечора люди в камуфляжі захопили базу батальйону імені Номана Челебіджихана, який брав участь у блокаді Криму.

Журналісти ATR розповідали, що озброєні люди захопили розташування батальйону, всіх кинули на підлогу, ворота протарагили за допомогою БТРа.

Пізніше стало відомо, що відбулася "зачистка", у якій брали участь бійці 34-го батальйону 57-ї бригади ЗСУ.

Після інциденту потрошку почали з'являтися версії.

В "Фейсбуці" оперативне командування ЗСУ "Південь" дало зрозуміти свою позицію: "Підрозділ, що входить до складу військової частини оперативного командування "Південь" і виконує бойові завдання в Херсонській області на кордоні з Кримом, облаштовував за наказом командира бойові позиції. Під час здійснення необхідного переліку робіт на позиції прибули максимально озброєні представники незаконного збройного формування. Представники збройного формування були затримані і роззброєні".

Також за інформацією, озвученою прес-службою 57-ї бригади, а також радником глави МВС Іллєю Ківою, бійці бригади були залучені якимись правоохоронцями для пошуків складу незареєстрованої зброї, інформація про що надійшла напередодні. І зброю, за словами Ківи, знайшли.

"Було виявлено близько 50 "Мух", більше 60 цинків з патронами (в одному цинку 600 патронів), була вибухівка, знайдений тротил, автомати Калашникова, близько чотирьох кулеметів ПК", - написав Ківа.

Зі сторони кримських татар версія пролунала інша. Журналіст Осман Пашаєв написав у "Фейсбуці", що захопленням бази керував "нетверезий майор".

"Захопленням керував п'яний майор, якому поскаржився місцевий підприємець - власник кафе і ринку на Чонгарі." Татари захопили ділянку землі і розташували на ньому блокаду ", - розповів місцевий бізнесмен, бухаючи з майором. Тому, недовго думаючи, майор вирішив відновити справедливість, підняв солдатів і бійці почали звільняти вірменського підприємця від татарського ярма".

Згодом стало відомо, що поблизу села Чонгар на дорозі Харків-Сімферополь невідомі особи перекрили дорогу.

На місце події виїхала слідчо-оперативна група райвідділу поліції. Поліцейські встановили, що між представниками одного з громадських формувань та бійцями ЗСУ виникла конфліктна ситуація. На місце події були викликані представники військової служби правопорядку ЗСУ.

Лянур Іслямов розповів Українській правді", що військові проводили навчання в безпосередній близькості від місця знаходження організації "Аскер", яка не була попереджена про наміри ЗСУ.

"Ніхто до відома Аскер не поставив. Вони побачили, що біля них, в безпосередній близькості, люди в балаклавах щось роблять. Виник словесний конфлікт, який в підсумку закінчився псуванням майна "Аскера", - повідомив Іслямов.

А голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров зазначив, що "Початком інциденту стало невмотивоване і силове заняття військовослужбовцями облаштованої громадською організацією "Аскер" території, на якій базуються бійці кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджихана".

Наразі сторони звинуватили одна одну, а історія з конфліктом досі залишається не дуже зрозумілою. Проте, з неї можна зробити ряд висновків. Найголовніший - жодних непідконтрольних вищому командуванню батальйонів бути не повинно у правовій державі. Проте, ЗСУ, якщо версія Пашаєва про "майора напідпитку" виявиться правдивою, також мають зробити висновки і не допускати, щоб командири підставляли армію подібними конфліктами.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme