Кому знадобилося трощити провокативну виставку Чичкана

Скандал з розгромом виставки у Києві зробив з художника-анархіста, більш відомого в тусовці, аніж назагал, справжню "зірку"  сучасного мистецтва

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Кому знадобилося трощити провокативну ви…

Повідомлення про розгром виставки художника Давида Чичкана "Втрачена можливість" несподівано став мало не топ-новиною дня. Перебило її хіба вбивство терориста "Гіві". Нагадаємо, учора ввечері близько 15 осіб із закритим обличчям увірвалися до приміщення Центру візуальної культури, й побивши охоронця, знищили роботи і залишили на стінах низку надписів на кшталт "Слуги сепаратистів", "рупор Москви" тощо.

До погромників виставки у ЗМІ одразу причепився ярлик "праворадикалів". Сам Чичкан активно розповідає, що це могли бути лише "праві", оскільки, мовляв, його експозиція й була спрямована проти них. "Тут нова фішка! Багато хто оскаржує, що погром зробили неонаці і кажуть це - агенти Кремля! Але у мене виставка якраз частково про те що неонаці виконують порядок денний Кремля, а ось безкоштовно або за гроші - питання до них. Погром зробили агенти Кремля? У цього протиріччя найпростіше зняття", - написав він. І додав в коментарях: "Я шукаю методи пояснити конспірологам, що виставку накрили нацики, а не ФСБ".

З допису не зрозуміло: а чому погромниками не могли бути просто проплачені провокатори. Вони навмисно виявляли агресію до охоронця, били його під запис відеокамер. То ж або добре знали, що їх не покарають, або отримали за свої "подвиги" чималу винагороду.

Треба окремо наголосити, що своєю виставкою Давид Чичкан цілком свідомо провокував публіку. Якщо ти наркоман, то до тебе в гості ходять такі само наркомани. Або поліцейцькі, які ловлять наркоманів. Якщо ти провокуєш когось - будь певен: до тебе завітають такі само провокатори. А потім і поліція.

Дуже цікавою виглядає реакція на подію так званого "фейсбучного середовища" та ЗМІ. Перше, що кинулося у вічі, так це велика кількість не стільки знавців творчості Давида Чичкана, скільки просто його захисників від "праворадикалів". Чичкан-молодший, більш відомий у мистецькій тусовці, умить став знаменитим, не в останню чергу завдяки хвилі, яку запустили відверто проросійські засоби інформації та різноманітні тролі і боти. Вони акцентують на тому, що художник був активним учасником Євромайдану. Як ніби це має виправдовувати його власну творчу провокацію.

Що ж до бурхливої реакції соцмереж, то, переважна більшість дописувачів влаштовують дискусії навколо версій про причини погрому: напад на "інакомислячого", з чого робиться висновок - Україна, мовляв, повним ходом скочується у середні віки, антисемітська та ксенофобська витівка, робота феесбешних провокаторів і так далі. Остання версія, хоча сам Чичкан і проти неї, виглядає досить правдивою. Варто згадати нещодавні випадки вандалізму на польських кладовищах, ця тема зараз – на слуху. Враховуючи той факт, що поліція вже почала шукати провокаторів, було б добре, щоб їх не лише знайшли, але й перевірити щодо можливої причетності до вандалізму у Биківні. Дуже вже багато однотипних провокацій відбувається останнім часом в Україні.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme