Ким ветерани АТО повертаються з війни - героями чи кривдниками?

Половина суспільства вважає, що ветерани АТО повертають тотальними кривдниками. Це міф, бо ветерани різні, і різними вони були до війни

Ким ветерани АТО повертаються з війни -…

Як повідомляє Depo.Донбас, про це йдеться у розмові військового волонтера та психолога в ефірі, "Громадського радіо".

"Звичайно, є конфлікт, бо дружина чекає з фронту свого чоловіка, підтримку, батька своїх дітей, коханого, а вертається артилерист, командир взводу. За той час, що вони не бачились, вони змінюються. Зазвичай з фронту ми повертаємось не тими людьми, якими йшли туди. Виникає такий конфлікт інтересів", - розповідає Наталка Сонечко, військова волонтерка, тренерка проекту "Серце воїна".

Наталка розповідає, що серед знайомих, побратимів, люди, які до війни мали мету, займалися спортом, мандрували, після повернення мають потребу йти в перед. "Думаю, людина, яка їде на війну, повинна чітко розуміти, куди їде, чого, що може не повернутися. Коли є таке розуміння, не буде ілюзій", каже вона.

Тетяна Сіренко, психологиня Центру медико-психологічної допомоги "Джерело життя" зазначає, що зустрічає багато випадків, коли насильство у сім'ї було присутнє і до війни. Модель спілкування в сім'ї часто формується з дитинства. І не тільки серед чоловіків, а нажаль і у жінок.

Психолог зазначає, що перший крок до зцілення - визнати, що зі мною щось відбувається, це не просто щось найшло. Часто після війни людині хочеться замкнутися, особливо, в суспільстві.

"Повністю зцілитися можна тільки в контакті з людьми. Не обов'язково звертатися до психолога, отримувати підтримку можна від побратимів чи родини", - каже психолог.

"Суспільство поділяє АТО-вців на "неадекватів" і бідних хлопчиків "за шо ж вони там", вони повертаються сюди зі своєю позицією жертви, з позицією, що їм всі зобов'язані. Оточуючі мають розуміти, що повертаються ніякі не бідні хлопчики, а гідні чоловіки і жінки, які мають досвід, якого немає у цивільного населення. З'являється насильство в сім'ї - але ж ти йшов на фронт захищати свою сім'ю, а повертаєшся і починаєш її знищувати, значить ти такий самий орк, з якими воював. Має бути це розуміння", - говорить волонтерка.

Коли авторці нашого тренінгу поставили питання, як в домашніх умовах справитися з проявами посттравматичного синдрому, тривогами, агресією, вона сказала, що ніяк. "Самому справитися неможливо. Моя найбільша порада - не лишатися з цим наодинці", - каже Наталка Сонечко.

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme