UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Історичний календар Кропивниччини: Сьогодні народилися етнограф Русов і військовий льотчик Євтушенко

7 лютого виповнюється 170 років від дня народження етнографа, фольклориста, громадського діяча Олександра Русова та 110 років від дня народження військового льотчика Никифора Євтушенка

Прo це пoвідoмляє Depo.Кропивницький з пoсилaнням нa видaння "Історичний кaлендaр Кіровогрaдщини нa 2017 рік: Люди. Події. Фaкти".

Русов (1847-1915) народився в Києві. Закінчив історико-філологічний факультет Київського університету (1868). Вчителював у Златопільській гімназії; займався фольклором, етнографією та видавничою справою. Започаткував земську статистику в Україні, створив українську школу статистики. З 1882 - член Херсонського губернського статистичного комітету.

У 1883 з дружиною Софією Русовою поселився в тодішньому Єлисаветграді для проведення оціночно-статистичної роботи. Брав участь у гуртку Єлисаветградської громади О. Михалевича. Для літературно-мистецького та громадсько-політичного альманаху "Степ", єлисаветградських літераторів-громадівців підготував статтю "Обласні начала земської статистики" (1885).

Євтушенко (1907-2002) народився в селі Стара Осота Олександрівського району. У 1937 закінчив Канівський сільгосподарський технікум, у 1940 - Мелітопольське військове авіаційне училище. На фронтах ВВВ з липня 1941. Штурман ескадрильї 99-го гвардійського розвідувального авіаційного полку (15-а повітряна армія, 2-й Прибалтійський фронт), капітан. Здіснив 247 бойових вильотів на розвідку стратегічних об'єктів, аеродромів і скупчень військ ворога. Брав участь у повітряних боях. Підполковник запасу (1946).

До 1957 служив у органах МВС у Ризі. Закінчив Всесоюзний лісотехнічний технікум. З 1958 (понад чверть століття) працював на Московському деревообробному комбінаті. Герой Радянського Союзу (1944).

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кропивницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme