UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Суд про голосування Мусєєва за землю для мами: Виключно в інтересах громади

Харківський суд не знайшов складу правопорушення у діях депутата Максима Мусєєва, який проголосував за зміну цільового призначення землі для фірми його матері

Суд про голосування Мусєєва за землю для…

Як передає Depo.Харків, про це йдеться у постанові судді Дзержинського райсуду Харкова Вадима Хайкіна від 30 січня.

Суд розглядав адміністративний протокол Управління захисту економіки в Харківській області стосовно голови адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради Максима Мусєєва за ч. 2 ст. 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення (ухвалення рішення в умовах реального конфлікту інтересів).

Згідно до протоколу, Мусєєв під час сесії Харківської міськради 24 лютого 2016 року проголосував за зміну для ТОВ "Фронт" виду використання земельної ділянки. Встановлено, що він з 2005 по 2012 роки входив до складу засновників ТОВ "Фронт" та обіймав посаду заступника директора. Свою частку у підприємстві Мусєєв відписав матері 26 грудня 2012 року.

Під час засідання чиновник свою вину не визнав, а його адвокат подав клопотання та просив закрити провадження у зв'язку з відсутністю складу правопорушення.

Суд встановив, що земельна ділянка по вулиці Котлова, 67-А в Харкові для ТОВ "Фронт" була надана у користування з 2007 по 2031 роки. Вартість ділянки на момент укладення договору – 5,73 млн грн. Орендна плата – 17,6 тис. грн на місяць.

Згідно рішення, на ділянці замість станції технічного обслуговування автомобілів мали з'явитися виробничі приміщення. Угода про оренду землі була переукладена 18 серпня 2016 року. Згідно документа, нормативна оцінка ділянки склала 9,3 млн грн, розмір орендної плати – 23,3 тис. грн на місяць.

Однак суд зауважив, що рішення Мусєєв приймав у складі колегіального органу – Харківської міської ради. "У його діях відсутній реальний конфлікт інтересів, так як в даному випадку було реалізовано право депутата міської ради на встановлені законами та Конституцією України права та обов'язки, у тому числі на голосування ним особисто виключно в інтересах територіальної громади Харкова, а, відтак, суперечності у його особистих та службових інтересах також відсутні", - йдеться в рішенні.

Суд також знайшов у держреєстрі майже 100 юридичних осіб із назвою "Фронт" та зауважив, що голос Мусєєва не був вирішальним. Більше того, суд зазначив, що в разі неприйняття рішення про зміну цільового призначення землі для фірми "Фронт" місцевому бюджету були би спричинені збитки.

У рішенні зазначається, що правоохоронні органи не довели приватного інтересу Мусєєва у зміні цільового призначення землі підприємству його матері.

"Він приймав зазначене рішення не самостійно. Ним було реалізоване право депутата міської ради на голосування ним особисто і виключно в інтересах територіальної громади, рішення було прийняте колегіальним органом у спосіб, передбачений чинним законодавством, а під реальним конфліктом інтересів розуміється суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об'єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи не вчинення дій під час виконання вказаних повноважень", - наголосив суд.

З огляду на це суд постановив провадження відносно Мусєєва "закрити у зв'язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення".

Як повідомляв Depo.Харків, 17 січня 2017 року представники прокуратури вручили Мусєєву протокол про корупційну дію. Було встановлено, що 24 лютого 2016 року на сесії Харківської міськради під час розгляду питання "Про надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок для експлуатації та обслуговування будівель і споруд" ТОВ "Фронт" змінено вид використання земельної ділянки площею 0,5783 га.

Мусєєв входив до складу співвласників цього підприємства до 2012 року. Разом з ним у 2008 році, наприклад, співвласниками були його батько – Сергій Мусєєв та Володимир Горбатовський. А директором був вказаний Костянтин Бронніков, який разом з Сергієм Мусєєвим працював у метрополітені.

26 грудня 2012 року Мусєєв відступив свою частку в статутному капіталі своїй матерів – Ніні Дмитрівні Мусєєвій, яка на момент прийняття рішення сесією й до сьогодні продовжує входити до переліку власників підприємства. На сьогодні Ніна Мусєєва є одноосібною власницею цієї фірми.

При цьому сам Мусєєв як депутат Харківської міськради під час сесії 24 лютого 2016 року проголосував позитивно за зміну цільового призначення землі.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme