Як "Ахметенерго" скидає власну і чиновницьку недолугість на кишені киян

Мешканці столиці продовжують жваво лаятись, обговорюючи отримані платіжки за опалення

Як "Ахметенерго" скидає власну і чиновни…

Деяким киянам минулого місяця за теплі батареї навіть у нещасних і маленьких хрущовках нарахували по три-чотири тисячі гривень. Що вже казати про більш великі квартири. Наприклад, мешканець лівого берега за опалення помешкання у 123 кв. метри (втім, визнаємо, що це чимала площа) має викласти майже 10 тис. гривень. А були ще випадки, коли киянам приходили рахунки і на 20 тис. гривень.

Щоб збити градус невдоволення серед киян, у "Київенерго" пояснили величезні рахунки тим, що до грудневих платіжок за опалення додали ще й рахунки за частину листопада. Та, судячи з реакції більшості киян, такі "відмазки" монополіста нікого не влаштовують. Тому у "Київенерго" вирішили рухатися далі у своїх фантазіях. Днями керівництво монополіста навіть провело рейд будинками, де були зафіксовані величезні рахунки за опалення.

Наприклад, у будинках № 40, 40-б і 40-в по вулиці Верхній Вал виявили два магазини. У "Київенерго" одразу заявили, що один з магазинів не має з ними угоди про теплопостачання, а інший має договір на опалення лише частини реальної площі. Начебто під цим магазином, у підвальному приміщенні, є ще склад на 170 "квадратів", але на його обігрів взагалі ніяких документів немає. Після цього фахівці "Київенерго" ще й виявили мансарду, яка надбудована над верхнім поверхом. Це приміщення взагалі ніде не зареєстроване, але скоріш за все, воно також опалюється.

Далі - найцікавіше. Наприклад, на будинок йде теплоносій і його кількість потім розбивається між усіма мешканцями згідно площі, якою вони володіють за документами. А якщо якась "комірка" ніде не обліковується, то за її опалення все одно сплатять усі мешканці будинку. Тепло ж пішло, і за нього хтось має сплатити.

У "Київенерго" запевняють, що кияни, які платять за обігрів магазинів чи мансард сусідів у будинку, можуть подати заяву на перерахунок "космічної" платіжки. Далі до квартири має прийти представник монополіста, який визначить реальну опалювану площу. І тільки після цього у "Київенерго" мають вирішити, чи робити перерахунок.

Попередньо ще потрібно виявити, чи є у будинку якісь сусіди, що, наприклад, об'єднали кімнату з балконом, а це, на думку монополіста, також може значно підвищити витрати теплоносія загалом по будинку. А може, у будівлі десь є "лівий" магазинчик чи склад у підвалі.

А тепер уявіть, скільки кіл пекла потрібно пройти, щоб довести, що використовуєш певну кількість теплоносія, а не в два рази більше, як написано у платіжці. Наприклад, фахівцям "Київенерго" буде важко визначити, хто з мешканців будинку вибив вікна з кімнати на балкон і, таким чином, збільшив житлову площу, а через це будинок спалює більше теплоносія. Мешканці квартири просто можуть не впускати до помешкання представників монополіста, щоб вони вештались по хаті і видивлялися, що де не так. А якщо "Київенерго" не знайде причин обгрунтованого збільшення використання теплоносія у будинку, то не факт, що комусь взагалі зроблять якісь перерахунки.

З магазинами у житлових будинках взагалі складається цікава ситуація. У "Київенерго" фактично визнали, що не всі магазини мають з ними договори на подачу тепла. Але насправді це не проблема киян, яким приходять космічні платіжки, згідно яких вони мають сплатити також за опалення необлікованого магазину.

Напевно, в тому, що є такі маркети без документів на подачу тепла, винні самі представники "Київенерго", а ще більше - представники ЖЕКів, та ті, хто "покриває" та дає дозволи на такі крамниці. У багатьох бізнесменів є бажання надурити контролюючі органи чи комунальні служби. Тому монополісту варто було б ще напередодні опалювального сезону провести рейди з виявлення магазинів, які не мають угод на опалення. А після цього змусити усіх шукачів "шари" укласти договори на подачу тепла.

Також, нагадаємо, монополіст заявляє ще про мансарди над верхніми поверхами будинків чи склади у підвалах, які взагалі ніде не зареєстровані. А оце вже питання до столичної влади і різноманітних контролюючих органів.

Напевно, мало хто вірить в те, що можна отак просто прийти у якийсь підвал і, захопивши його частину, обладнати там, скажімо, гараж для велосипеда чи комірку під консервацію і картоплю. Як мінімум, цим можуть зацікавитись у ЖЕКу, а там на горизонті вмить замаячить "виселення" з підвалу.

Незаконні оборудки з приміщеннями можуть покривати самі чиновники, які мають контролювати відповідні процеси. Але за певних обставин чиновник-контролер може зробити вигляд, що просто не побачив порушення.

Усі ці фактори, врешті-решт, призводять до того, що киянам приходять шалені платіжки за опалення. А за невиконану роботу "Київенерго" з обліку приміщень чи "закриті очі" чиновників-контролерів, мають віддуватися самі кияни.

І навіть якщо хтось виб'є перерахунок за опалення, то виникає питання, чому він має витрачати свій час на різноманітні перевірки, якщо корінь проблеми – недолугість постачальника і жага до наживи окремих чиновників?

Всі новини Києва читайте на Depo.Київ

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme