Не лише здоров'я заради: Нащо запоріжці щосуботи роблять зарядку на березі Дніпра

Щосуботи, за будь-якої погоди, група мешканців міста приходить до Дніпра, аби разом провести час із користю для души і тіла

Не лише здоров'я заради: Нащо запор…

Дивовижний куточок природи у самому середмісті Запоріжжя: Дніпро, сосновий лісочок, мальовничий ярок. Уже п'ять місяців поспіль і в дощ, і в сніг запоріжці виходять сюди на зарядку. У прямому сенсі, - заради майбутнього

На календарі - субота. На годиннику - близько восьмої. "За бортом" - мінус 12, Гідрометцентр "заспокійливо" уточнює: "сприймаються як мінус 17". Надихнути на мужній вчинок - прогулянку на берег Дніпра у таку рань і такий холод - може лише бажання подивитися на тих, хто робить це щотижня. Зазвичай їх від тридцяти до десяти. Мінімальним складом - дві людини: організатор зарядки, Президент ГО "Всеукраїнська федерація "Спас" Олександр Притула та місцевий активіст Андрій Рибальченко - зібралися різдвяного ранку. Зараз від свят всі вже оговталися, тож в останню суботу січня на зарядку вийшли п'ятнадцять відчайдух, зокрема, маленькі Сашко і Софійка.

На відміну від дорослих, які чесно зізналися: щодня фізкультурою не займаються, Сашко з Софійкою - люди вельми спортивні. Хлопець захоплюється бойовими мистецтвами, дівчинка - спортивною аеробікою. Зарядку обидва намагаються робити щодня. А ось на суботню вуличну прийшли лише вдруге, разом із мамою. Зізнаються, що тут її робити набагато веселіше, аніж вдома. "Тут весело, і зовсім не холодно", - каже Сашко. Про суботню зарядку родина дізналася саме завдяки хлопцю, який займається спасом. Дехто з новачків побачив інформацію про це у "Фейсбуці", адже постійні учасники час від часу хваляться у мережі своїми "суботніми подвигами". Утім, поки ініціатива не набула розмаху, хоча така зарядка по силам будь-кому, принаймні тим, хто готовий прокинутися суботнього ранку і дістатися галявини на березі Дніпра.

Зарядці передує невеличка лекція про користь фізичних вправ. Притула наполягає, що цей суботній захід - лише поштовх і закликає учасників робити такі вправи щодня. "Прокинулись - поцілуйте кохану людину, випійте 7-8 склянок води, помоліться, а якщо не вірити, побажайте усім добрим людям доброго ранку і приступайте", - радить спасівець.

Поки ведучий натхненно розповідає про значення фізкультури для здоров'я, зібрання потрохи замерзає та притопує ногами: адже мінус 12 - не жарт. Утім, вже за дві вправи над учасниками куриться пара. Притула, взагалі, робить зарядку роздягнутим по пояс. Коли роздягається, питає: "Хто ще? " Але хлопці відмовляються: "Наступного разу".

Десяток нескладних вправ, які пропонує фізкультурникам Притула, уходять корінням у козацькі традиції. Такі вправи здатні впливати не лише на фізичний, але і й на емоційний стан людини, мають профілактичну і навіть лікувальну дію.

Що може бути простішим, ніж кілька разів піднятися на носочки? Притула радить 49. Вправа дуже корисна для нирок, і в якості профілактики, і для виведення "піску".

Покачування з п'ятки на носок добре впливає на лімфатичну систему організму.

Третя вправа - стискання сідниць викликає у фізкультурників посмішки, але Притула запевняє: це чудова профілактика чоловічих і жіночих хвороб, особливо корисна для тих, хто веде сидячий образ життя.

Козацька вправа "Жива" "підтягує" внутрішні органи та покращує загальний стан людини.

"Козак ніколи спину не гне", - анонсує Притула наступну вправу, що "відповідає" за поставу.

А хребту допоможе вправа "Гусачок" - треба витягнути шию, уявляючи себе пихатим гусем.

Повороти голови допомагають, за словами Притули, забезпечити не лише приток крові до мозку, а й добрих думок.

На початку зарядки учасники просять Всесвіт і Небесного Батька про благословення, в кінці дякують і загадують бажання. Якщо не матеріальні - мають виповнитися, каже Олександр.

Утім, окрім залучення запоріжців до щоденної фізкультури, є у суботньої зарядки на березі Дніпра і понадмета - створити тут унікальний для України Парк спорту.

У Запоріжжі чимало мальовничих куточків, той, що обрали фізкультурники, зачаровує. Тут тобі і Дніпро з піщаним пляжем, і сосновий лісочок, і ярок. І вся ця краса буквально за крок від густонаселених житлових кварталів та гипермаркетів. Власне, стежина на галявину, де роблять запоріжці ранкову зарядку, починається поміж "Ашану" та "Епіцентру". Тож дістатися сюди неважко, особливо мешканцям Олександрівського району міста. Але у близькості до цивілізації є і зворотній бік - територія засмічена, порожні пляшки, обгортки тощо виглядають з-під снігу. Тобто, цивілізація, начебто, є, а місць для цивілізованого відпочинку, тем більше, занять спортом немає. Так, запорізькі любителі бігу, трусять тротуаром уздовж Набережної, де з одного боку сміття, з іншого - вихлопи автомобілів. Користь для здоров'я сумнівна.

"У нас в місті немає розвинутої спортивної інфраструктури і сьогодні це питання стоїть дуже гостро. Воно кричуще і нагальне. У нас є така потужна річка Дніпро, є гарна Набережна, яка зовсім не виглядає гарною, адже засмічена, немає місць для відпочинку. Ми багато походили містом і вирішили, що ця територія найкраща для створення Парку спорту", - каже майже постійний учасник суботніх зарядок, голова Запорызького обласного відделеня федерації важкої атлетики України Олександр Константинов.

Є вже і ескіз майбутнього парку. Планується благоустроїти Набережну, створити бігові доріжки та тематичні спортивні зони: для ігрових видів спорту, бойових мистецтв, встановити вуличні тренажери, зробити майданчики для дітей, дорослих, людей похилого віку. Все це зі збереженням ландшафту і зелених насаджень. Зону з яром хочуть використати для створення майданчику для занять екстремальними видами спорту. Парк має бути комунальним і відкритим для будь-якого запоріжця або ж гостя міста. "Зробити унікальний для України Парк спорту, в якому кожна людина, незважаючи на матеріальний стан, вік, фізичну підготовку, могла б провести час або займаючись фізкультурою, або спортом. Лише спортивна інфраструктура, жодних гендлів, ларьків тощо", - окреслив мету Константинов.

Учасники суботніх зарядок впевнені, що рано чи пізно їхня галявина перетвориться на місце проведення всесвітніх спортивних змагань і фестивалів.

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme