Фахівці розповіли, як уникнути обморожень

Постраждати від переохолодження можна навіть при плюсовій температурі повітря

Фахівці розповіли, як уникнути обморожен…

Як повідомили Depo.Харків в Харківському обласному центрі здоров'я, холод в першу чергу згубно впливає на дрібні кровоносні судини людини.

"Судини в кінцівках інстинктивно звужуються, щоб зберегти тепло. Саме за рахунок цього приплив крові до внутрішніх органів збільшується та підтримується внутрішня стабільна температура тіла. Ось чому циркулювання крові в кінцівках уповільнюється. Першими замерзають пальці рук та ніг, а також вуха та ніс - вони найменше захищені через те, що в них тонкий жировий шар. Спочатку замерзає шкіра, а вже потім підшкірний шар, судини, м'язи, нерви і навіть кістки, - повідомили в центрі. - Температура, при якій можна переохолодитися, може бути навіть плюсовою. При переохолодженні температура тіла знижується до 35°С і нижче".

Щоб уникнути переохолоджень необхідно багатошарово одягатися (краще надягти кілька легких кофт замість однієї теплої), захищати відкриті ділянки шкіри, не виходити на мороз голодним, кожні півгодини-годину варто заходити в тепле приміщення.

При цьому категорично заборонено торкатися металу, як голими руками, так і язиком, вживати спиртне.

У разі обмороження слід негайно звернутися до лікаря. Не можна чіпати обморожені ділянки тіла.

"При відмороженні слід дотримуватися принципу "внутрішнього зігрівання" уражених тканин - накладати термоізоляційні пов'язки (ватно-марлеві, бавовняні тощо), вживати теплі напої. Ні в якому разі не можна зігрівати уражені тканини тіла гарячою водою або біля гарячих батарей, тому що це може привести до значного поглиблення ураження", - додали експерти.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme