UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

За прикладом Героїв Крут: У Запоріжжі відбувся урок мужності

Урок мужності до Дня вшанування Героїв Крут відбувся в Запорізькому обласному краєзнавчому музеї сьогодні, 27 січня

За прикладом Героїв Крут: У Запоріжжі ві…

Про це повідомляє кореспондент порталу Depo.Запоріжжя.

Уроки мужності до Дня вшанування Героїв Крут відбуваються у Запоріжжя п'ятий рік поспіль. Проводить їх обласний центр патріотичного виховання молоді - уже традиційно серед історичних експонатів та за участю науковців краєзнавчого музею. Музейники відзначають: з початком війни на сході ці події 99-річної давнини молодь сприймає зовсім по-іншому. Більш усвідомлено. Адже проводить паралелі.

Знову, як і тоді, проти загарбницьких дій Москви виступили добровольці, що не чекали вказівок влади або командування. Знову підступний ворог вбиває молодих українців, що стали на захист незалежності і свободи України. На цьому наголошував на уроці мужності завідувач відділом новітньої історії краєзнавчого музею Володимир Лініков.

"Дата 29 січня, битви під Крутами, символічна в українській історії не тому, що намагалися зупинити російські війська. На жаль, не зупинили. А саме тому, що була створена така спроба. Саме тому, що така спроба була створена знизу, добровольцями. Адже Центральна Рада не робила нічого для того, щоб постала нова українська армія. І в скрутні часи звичайним студентам довелося самотужки вийти на бойові позиції, щоб зупинити наступ москалів на Київ. Насправді, історія повторюються. Приміром, такий нюанс, про який мало хто говорить. Студенти мали захищати не станцію Крути, а Бахмач. Проте, на станції Бахмач було до двох тисяч робітників, які були вкрай ненадійними і могли за будь-якої нагоди не тільки підтримати російські війська, а й вдарити в спину українцям. Тому командувач оцих студентів Аверкій Гончаренко вирішив відвести своє військо трохи далі, на станцію Крути. Сьогодні мають місці ті ж самі тенденції, росіяни приходять туди, де є певна частина людей, які їх чекають. Крім того, російські війська йшли не просто на Київ, вони йшли підтримати збройне повстання, зокрема й на заводі "Арсенал". Приблизно така ж ситуація була і на українському сході у 2014 році. Сценарій абсолютно схожий", - зазначив Володимир Лініков.

Учасниками уроку мужності в обласному краєзнавчому музеї стали школярі та студенти міста, а також військові та волонтери.

Нагадаємо, 29 січня 1918 року загін із київських курсантів і козаків "Вільного козацтва", що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків, п'ять годин протистояв п'ятитисячній армії під проводом Михайла Муравйова. В результаті наступ червоногвардійців на Київ вдалося затримати щонайменше на чотири дні.

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme