UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

У Канаді жінка жила шість днів без легенів в очікуванні донорської пересадки

Мешканка Торонто Мелісса Бенуа шість днів прожила без обох легенів на апараті штучного життєзабезпечення

У Канаді жінка жила шість днів без леген…

Канадським лікарям вдалося підтримувати життя пацієнтки протягом шести днів, поки вони шукали підходящі органи в банку донора. Пристрої для підтримання життя не створені для тривалого використання, тому це перший відомий випадок в історії, повідомляє Depo.Полтава з посиланням на N+1.

До сих пір ніхто не наважувався повністю видалити легені і довірити життя пацієнта апарату довше, ніж на час операції. Сама технічна можливість подібного лікування була під питанням. Однак в цьому випадку у експертів з пересадки легень не виявилося іншого вибору.

Жінка страждала на муковісцидоз, при якому уражаються дихальні шляхи і шлунково-кишковий тракт. Причиною смерті найчастіше стає важка дихальна недостатність або інфекції легенів.

Незважаючи на проведену терапію стан Бенуа погіршувався. Інфекція з легенів проникла в кровотік і викликала сепсис, при якому проводити трансплантацію не можна. Щоб спробувати врятувати життя Бенуа, хірурги за згодою її родичів вирішили провести експериментальне втручання - видалити легені, що служать джерелом інфекції. Операцію, що тривала дев'ять годин, виконувала хірургічна бригада з 13 чоловік. За словами керівника бригади, відомого трансплантолога Шафа Кешавджі, віддалені легкі, наповнені слизом і гноєм, нагадували футбольний м'яч.

Вже через кілька годин після операції стан Бенуа почав покращуватися. Через шість днів для неї знайшлися донорські легені, і лікарі, визнавши її стан досить стабільним, виконали пересадку. Операція пройшла успішно. За нею пішла тривала реабілітація, оскільки в результаті довгої нерухомості м'язи жінки атрофувалися настільки, що вона не могла рухатися. В результаті пацієнтка стала почувати себе значно краще, ніж до захворювання: за її словами, вона ніколи в житті не дихала так легко.

Кешавджі оцінює прогноз Бенуа як "дуже хороший": легені функціонують нормально, жінка вільно справляється з повсякденними справами, ходить по вулиці і водить автомобіль. У пересаджених органах відсутній генетичний дефект, і проявів муковісцидозу в них з'явитися не може.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Черкаси

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme