У США військові синтезували спеціальний слиз, який ускладнює рух противника

Вчені й інженери військово-морського відомства США створили штучний аналог слизу, який в природі виробляють змієподібні міксінові риби, які стріляють слизовими "снарядами" в хижаків

У США військові синтезували спеціальний…

Американські військові створили слиз, який здатний ускладнити пересування супротивника, повідомляє Depo.Полтава з посиланням на Популярная механика.

Слиз міксінових риб змінює властивості в залежності від середовища завдяки молекулярним "пружинам" білкам, згорнутим в тугі клубки, поки слиз знаходиться всередині риби. У згорнутому стані їх утримують білки з класу муцинів, які входять до складу більшості слизьких субстанцій живих організмів.

Коли риба вистрілює компактної "кулею", клубки розкручуються, створюючи щільну клейку мережу. Потрапляючи на тіло хижака, мережа забиває отвори і очі і сковує рухи, даючи рибі час втекти.

Попередні дослідження показали, що після вивільнення мережа збільшується в об'ємі в 10 000 разів. Штучна мережа, отримана американськими військовими, поводиться так само. Для того, щоб отримати білки-пружини, вчені перепрограмували бактерії E.Coli так, щоб мікроорганізми виробляли потрібні речовини.

Військові планують використовувати матеріал для створення захисних систем, здатних ускладнити рух противника, не вбиваючи і не ранячи.

Однак вчені впевнені, що винахід знайде застосування і у цивільних. Білкові "кулі", що розгортаються в слизові мережі, можна буде використовувати при гасінні пожеж або як аналог подушок безпеки в автомобілях.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Черкаси

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme