Запорізький губернатор зустрівся зі студентською молоддю: ТОП-5 питань від студентів

На два десятки різнопланових запитань встиг відповісти голова ЗОДА Костянтин Бриль під час зустрічі зі студентами, що відбулася сьогодні, 25 січня, в обласному центрі молоді, та тривала понад півтори години

Запорізький губернатор зустрівся зі студ…

Повідомляє кореспондент порталу Depo.Запоріжжя.

На зустріч з очільником області прибули делегації студентів зі всіх вишів області. Питання губернатору читали переважно з папірця, утім, проблеми порушували, дійсно, болючі, зокрема, щодо виплати стипендій, еміграції та відтоку "мізків" за кордон, надання робочих місць інженерам, забезпечення житлом на селі випускників медичних та педагогічних вузів тощо. Деякі питання стосувалися й особистого життя Костянтина Бриля, приміром, питали, про що він мріє, або ж чому не подав е-декларацію.

Запорізький губернатор зустрівся зі студентською молоддю: ТОП-5 питань від студентів - фото 1

1. На що жити, зважаючи на новий порядок стипендіального забезпечення вишів?

За благими намірами буває тернистий шлях виконавців, вважає Костянтин Бриль. Мова про збільшення суми стипендій, але меншій кількості студентів, з 60 відсотків до 45. За його словами, може й демократичне рішення, втім є багато труднощів. Проблемні питання область уже відправила до Міносвіти. В першу чергу, це стосується соціальних стипендій. "Для нас – це дуже болюче питання, бо стосується дітей-сиріт, інвалідів. Ми прекрасно розуміємо, що молоді треба навчатися і думати про те, де їм взяти на кусок хліба. Над цим питанням наш департамент освіти працює. Це питання ми будемо ставити й під час візиту прем’єр-міністра, що очікується 15 лютого", - запевнив Костянтин Бриль.

Також губернатор згадав, що сам отримував під час навчання підвищену стипендію - спочатку 60 радянських рублів, потім - 110. Цього, за словами Бриля, вистачало на таксі і навіть ресторани. Діти очільника області, що зараз навчаються за кордоном, отримують 460 євро. І їм теж вистачає. Щодо українських студентів, то їм, на думку губернатора, у цьому питанні можна лише поспівчувати.

Запорізький губернатор зустрівся зі студентською молоддю: ТОП-5 питань від студентів - фото 2

2. Чи може молодь області розраховувати на те, що обласний центр молоді залишиться під її керівництвом?

У тій ситуації, коли намагалися забрати у молоді обласний центр молоді, було більше політичного популізму, аніж здорового глузду. Громадськість відповідно відреагувала, в чому їй треба віддати належне. Центр залишається молоді, а також й надалі матиме підтримку облради та ОДА. "Ніхто це приміщення нікому не збирається передавати", - запевнив очільник області.

3. Чи можливий пільговий проїзд у міському транспорті для студентів?

Пільговий проїзд студентів – це прерогатива місцевих органів самоврядування. "На сьогоднішній день зі всіх міст області лише у Бердянську ввели пільговий проїзд для студентів. Питання залежить виключно від ініціативи студентів", - відказав Костянтин Бриль.

Запорізький губернатор зустрівся зі студентською молоддю: ТОП-5 питань від студентів - фото 3

4. Чи передбачаються зокрема в нашій області мотивуючі програми, що зупинять відтік "мізків" за кордон?

"Держава мусить забезпечити належною роботою людину з дипломом", - вважає очільник області. Втім, за його словами, поки що не на державному, ні на місцевому рівні, в тому числі, Запорізької області, далеко не всі дипломовані фахівці мають роботу, відповідну освіті. Статистика безробітних серед молоді – невтішна. Тож, кожен вправі сам вирішувати, де йому працювати – за кордоном, чи за набагато менші гроші вдома, на благо Батьківщини.

5. Чи планується розширення програм щодо забезпечення загальноосвітніх шкіл сільської місцевості, а також для випускників вишів, що згодилися працювати на селі?

"Це питання мають вирішувати місцеві громади, приміром, скільки на підпорядкованій їм території має бути шкіл та лікарень, а також про надання житла педагогам та лікарям тощо", - зазначив Бриль. Очільник області також наголосив, що питання особливо медицини та освіти на селі є одним з найважливіших у діяльності ОДА, тож не залишаться без належної уваги з боку влади.

Запорізький губернатор зустрівся зі студентською молоддю: ТОП-5 питань від студентів - фото 4

Наостанок студенти зробили з очільником ЗОДА "селфі" та пригостилися дармовими пончиками з кавою, якими всіх пригощали учні торговельно-кулінарного ліцею №41. Разом із молоддю посмакував кавою й Костянтин Бриль.

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme