Переселенка виграла суд в управління соцзахисту Слов'янська (ВІДЕО)

Переселенка виграла суд в управління соцзахисту у Слов'янську та судиться за повернення їй боргу з соцвиплат

Жінка не хоче показувати обличчя і називати справжнє ім'я, передає Depo.Донбас з посиланням на "Громадське ТБ Донбасу".

"Тому що я боюся, що мене можуть дізнатися жителі міста, де я жила, а там будинок залишено без нагляду. Я боюся за своє майно, його можуть розікрасти", - пояснює жінка, яку умовно назвемо Світланою.

Вона два роки тому поїхала із зони бойових дій в Слов'янську. У цьому місті у неї був невеликий будиночок на 10 квадратних метрів.

"Коли я приїхала, побачила, що в будинку проживати неможливо: вибиті стекла, зруйновано дах, немає паркану, так як там проходили бойові дії в Слов'янську, будинок був зруйнований", - розповіла Світлана.

Як всі, вона вистояла кілька черг і отримала статус переселенця. Отримувала допомогу. А потім Управління соцзахисту подало на Світлану позов до суду.

"Після проведеної перевірки з'ясувалося, що у неї є житло поза зоною АТО", - пояснила начальник Слов'янського управління соцзахисту Олена Винник.

Управління соцзахисту просило суд стягнути з переселенки понад 9 тисяч гривень виплаченої допомоги та судовий збір. Процес тривав кілька місяців.

Юрист БФ "Право на захист" Наталія Аляб'єва розповіла, що в суді Світлана не заперечила, що у неї є житло поза зоною АТО, але воно зруйновано і жити в ньому неможливо. Також суд взяв до уваги довідку, надану лікарями, що Світлана не може перебувати в непридатному для житла будинку.

Вигравши суд, вона пішла в соцзахист і отримала талончик на прийом, щоб написати заяву і знову отримувати гроші. Але ось ту допомогу, яку їй не платили близько року, ніхто повертати не збирається.

Винник пояснює це чинним законом. Він передбачає виплату допомоги з дати звернення.

Але Світлана показує заяву на виплату допомоги. На ньому навіть штамп є. Тепер жінка через суд добиватиметься виплати боргу.

Зараз в суді розглядають 17 позовів до переселенців, які нібито подали в управління соцзахисту неправдиву інформацію.

У Слов'янську вони об'єдналися в громадську організацію для захисту своїх прав і свобод. І тепер за прикладом виграної справи самі готові йти за правдою до суду.

І юристи радять переселенцям не впадайте у відчай і добиватися своєї правоти за законом.

Нагадаємо, у Дніпрі прокуратура направила до суду обвинувальний акт у кримінальному проваджені, розпочатому відносно переселенки з окупованої території України. У прокуратурі вважають, що вона вчинила шахрайство.

Вина жінки, на думку прокурорів, у тому, що вона, маючи депозит на 50 тис. гривень, оформила допомогу від держави, яка щомісячно складає 800 гривень. 

Жінку судитимуть за те, що вона не мала підстав для отримання державної допомоги, маючи депозит у банку.

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme