У Харкові екс-слідча постала перед судом за злочин 2012 року

Потерпілий також звернувся до Європейського суду з прав людини

Як передає Depo.Харків, вирок жінці 11 січня ухвалив Жовтневий районний суд Харкова. Засуджена на момент скоєння порушення працювала слідчим Дзержинського райвідділу, нині працює касиром у магазині.

Згідно з матеріалами справи, жінка була слідчим у кримінальній справі, відкритій за ч.2 ст.15, п.п.1, 7 ч.2 ст.115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). Усвідомлюючи, що максимальна санкція статті передбачає довічне позбавлення волі,

порушила законодавство та, не бажаючи витрачати час на забезпечення участі захисника у справі, не надала обвинуваченому адвоката та допитала його у приміщенні слідчого ізолятору №27. Таким чином було грубо порушене право обвинуваченого на захист.

Крім того, вона внесла до протоколу допиту завідомо неправдиві відомості про участь у слідчих діях захисника.

При цьому під час суду жінка провину не визнала та заявила, що отримала справу у лютому 2012 року, до цього у слідчу групу не входила.

До прийняття нею справи у провадження, іншим слідчим у якості захисника був залучений адвокат, про що були наявні документи - свідоцтво адвоката і постанова слідчого.

9 лютого вона пред’явила обвинувачення підозрюваному. Перед допитом він начебто відмовився від послуг адвоката. "Відмову вона прийняла, але слідчі дії, за її твердженням, проводила за участі адвоката. Перед тим, як потрапити в СІЗО, вона склала вимогу про дозвіл на проведення в установі слідчих дій за її участю та адвоката, яка була підписана начальником Дзержинського райвідділу міліції. Вона не пам'ятає, чи зазначала у вимозі інших осіб. В СІЗО вона перебувала разом із слідчим райвідділу. Бланки процесуальних дій по справі підготувала заздалегідь, привезла їх у СІЗО із собою. Їй відомо, що у разі відмови обвинуваченого від захисника, потрібно призначити іншого, якщо участь захисника є обов'язковою. Чому так не вчинила, пояснити не може", - йдеться в матеріалах справи.

Однак суд критично поставився до свідчень підозрюваної, бо вважав, що таким чином вона бажала уникнути покарання.

Відсутність адвоката на суді підтвердив і чоловік, який обвинувачувався у вбивстві. Дзержинським районним судом він був засуджений до 11 років позбавлення волі, але апеляційний суд вирок скасував і чоловік отримав новий термін – п’ять років та один місця позбавлення волі. 1 лютого 2016 року він вийшов з в’язниці, де зрештою перебував три з половиню роки.

Внаслідок допущених порушень, у тому числі його права на захист, він із адвокатом звернулися до Європейського суду з прав людини. Заява прийнята до розгляду.

Провину жінки підтвердили й свідки, у тому числі й працівники правоохоронних органів.

Суд визнав жінку винною у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 366, ч.1 ст.374 Кримінального кодексу України та призначив їй покарання у вигляді штрафу в розмірі 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5 100 гривень) з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах строком на 2 роки.

У той же час суд звільнив жінку від покарання у зв'язку із закінченням строків давності вчинення порушень.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme