Київський Музей російського мистецтва не згоден на перейменування

Працівники Київського національного музею російського мистецтва виступили проти ініціативи Київської міської ради щодо перейменування закладу та вилучення із його назви слів "російське мистецтво"

Про це йдеться у заяві науково-методичної ради музею, яка оприлюднена на його офіційному сайті, повідомляє Depo.Київ.

"На наш погляд, зміна назви цього широковідомого закладу на підставі недолугого чиновницького рішення, без урахування думки фахівців і обговорення широкою мистецькою та музейною громадськістю, є прикрим випадком порушення європейських норм і демократичних принципів, які проголосила незалежна Україна", - йдеться у заяві.

Працівники музею наголошують, що назва зумовлена тим, що у закладі зберігається унікальна колекція із 13 тисяч художніх творів, що належать до російської школи. Формувалась колекція протягом майже цілого століття.

"В основу збірки музею були покладені художні цінності, значну частину яких склали пам’ятки, що відносяться до російської художньої культури. Наявність такого великого матеріалу в Києві пояснювалась процесами, які проходили в культурному житті міста в кінці XIX - початку XX століття, збиральницькою діяльністю киян, експонуванням пересувних художніх виставок, відкриттям міського музею тощо. Пізніше до нього надходили відповідні твори з музейних фондів Москви, Ленінграда та Спілки художників", - пояснили музейники.

На думку науково-методичної ради, вилучення із назви музею слів "російське мистецтво" є виявом некомпетентності та демонстративним жестом.

Додамо, що наразі музейники просять киян долучатись до обговорення ініціативи Київради на своїй сторінці у "Фейсбуці".

Всі новини Києва читайте на Depo.Київ

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme