У Харкові виправдали слідчого, запідозреного в торгівлі справою про смертельну ДТП

Харківський суд встановив низку порушень процесуального характеру в діях оперативників і слідчих

Як передає Depo.Харків, про це йдеться в рішенні Київського райсуду Харкова від 29 грудня 2016 року.

Обвинувачений – колишній старший слідчий відділу розслідування дорожньо-транспортних пригод СУ ГУМВС України в Харківській області. Чоловікові інкримінувалося скоєння злочину за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу (одержання хабара в особливо великому розмірі або службовою особою, що займає особливо відповідальне становище).

Згідно матеріалів рішення, слідчі встановили, що працівник поліції розслідував дружньо транспортну пригоду, яка сталася 10 липня 2013 року на вулиці Клочківській, внаслідок якої автобус на смерть задавив пішохода.

8 жовтня 2013 року водія автобуса викликали до слідчого, який запропонував підозрюваному за 3 тис. дол. закрити кримінальне провадження, на що водій автобуса погодився. 22 жовтня водій передав слідчому 1,3 тис. дол., 31 жовтня – другу частину хабара в розмірі 1,7 тис. дол. Після цього слідчого одразу затримали.

Обвинувачений не визнав себе винним і заявив, що ніякої матеріальної вигоди, в тому числі і хабара, він від водія не отримував, та від надання будь-яких показань відмовився.

Під час судового засідання водій вказав, що передав слідчому гроші, цей процес уже відбувався під час негласних слідчих дій після того, як він звернувся до прокуратури із заявою про вимагання грошей. Свідок вказав, що гроші були помічені спеціальним чином як хабар, а також відксерокопійовані. У суді прокурори представили також відеозаписи негласних слідчих дій.

Згідно рішення суду, всі отримані під час негласних слідчих дій докази є незаконними, тому що негласне стеження не були санкціоновані слідчим суддею. У конвертах, де мали міститися флеш-карти з доказами винуватості підозрюваного, не було нічого. Конверти не були скріплені печаткою органу досудового розслідування та відсутні підписи оперативних працівників і понятих. Також відсутні деякі протоколи про проведення слідчих дій.

Водій, який давав хабар, після проведення слідчих дій ще дві доби ходив із засобами стеження, про що свідчать протоколи. Також, згідно протоколів, один і той самий оперуповноважений проводив одночасно кілька слідчих дій. Слідчі дії проводилися після закінчення строку досудового розслідування.

Заява водія автобуса до прокуратури не була належним чином зареєстрована, як заява фізичної особи, а зареєстрована як кримінальне правопорушення, виявлене по матеріалах правоохоронних та контролюючих державних органів.

Суд, незважаючи на наявність ксерокопій грошових купюр, вказав на неможливість в подальшому ідентифікувати вказані в обвинувальному акті грошові кошти. Експертизи та слідчі дії, на думку суду, були проведені з порушеннями.

"Експертиза по дослідженню речовин хімічних виробництв та спеціальних хімічних речовин № 11553 від 25.11.2013 року, проведена на підставі речових доказів, які були отримані з порушенням кримінально-процесуального законодавства, а саме відібрання біологічних зразків відбувалось без дозволу на це особи", - зазначається в рішенні.

Відтак, суд вирішив виправдати слідчого у зв’язку з відсутністю в його діянні складу кримінального правопорушення. Мотивом ухвалення виправдувального вироку було те, що під час досудового слідства та судового розгляду не доведено того, що кримінальне правопорушення було вчинено.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme