В Мережі з'явилися повстанські листівки до Різдва

Святкові вітання стверджують українську самовизначеність навіть у період бездержав'я

В Мережі з'явилися повстанські листівки…

Повстанські листівки до Різдва Христового початку-середини ХХ ст. опублікували в мережі ФБ, повідомляє Depo.Хмельницький.

Вони є важливим елементом у свідченні існування українського народу у період свого бездержав'я.

Це ще один доказ виокремлення українців від окупантів і як мова, культура листівки вказували на національну ідентичність. 

В Мерезі з'явилися повстанські листівки до Різдва - фото 1

В УПА також дотримувалися усіх традиційних та християнських свят. Якщо не було бою чи облави, до них передчасно готувалися. Наприклад, створювали привітальні листівки, які дарували побратимам і посестрам, передавали у село рідним та друзям. 

Так на Різдво оунівці та повстанці створили низку привітальних листівок. Це дозволило будні війни, боротьби та протистояння наповнити святковою зимовою містерією. 

В Мерезі з'явилися повстанські листівки до Різдва - фото 2

Такі листівки загалом друкувалися у криївках на друкарських машинках. Втім техніка їх була проста, а малюнок - чорно-білий. Якщо у криївці знаходили фарби і людину, що вміла давати їм раду, то листівки розмальовували і вони виглядали значно привабливішими. 

В Мерезі з'явилися повстанські листівки до Різдва - фото 3

Листівки із більш складною технікою малюнку, шрифту друкували за кордоном - Закордонні частини ОУН та Закордонне представництво Української Головної Визвольної Ради у Німеччині.

А з 60-х років такі листівки почали виходити і в Чікаго. 

В Мерезі з'явилися повстанські листівки до Різдва - фото 4

Випуск листівок організував Любомир Рихтицький, більш відомий як романіст під літературним псевдонімом Степан Любомирський. Безпосередньо виробничими питаннями друку листівок займався Степан Голяш. 

Листівки, як доволі примітивне мистецтво, відтворили час підпільної боротьби УПА, залишивши нам цікаве історичне джерело для подальшого дослідження цього руху.

В Мерезі з'явилися повстанські листівки до Різдва - фото 5

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme